Afričke reprezentacije prvi put u povijesti vode domaći stručnjaci

Afričke nogometne reprezentacije prvi put u povijesti na nekom svjetskom prvenstvu vodit će domaći stručnjaci.

Afriku će na SP-u u Kataru predstavljati pet reprezentacija – Kamerun, Gana, Maroko, Senegal i Tunis i svih pet vodit će domaći stručnjaci, piše hrt.hr.

Maroko, prvog suparnika hrvatske vrste u skupini F vodi Walid Regragui (47), na klupi Kameruna sjedi Rigobert Song (46), senegalski izbornik je Aliou Cisse (46), Ganu predvodi Otto Addo (47), a Tunis Jalel Kadri (50).

Prethodno su afričke momčadi na svjetskim prvenstvima većinom vodili treneri iz Europe ili Latinske Amerike.

Primjerice 2010. godine, kada je Afrika imala šest momčadi na SP-u (Južna Afrika, Alžir, Kamerun, Gana, Obala Bjelokosti, Nigerija) samo je Alžir vodio domaći trener, dok je na SP-u 1998. svih pet afričkih predstavnika imalo Europljane na čelu.

Sklonost trenerima izvan kontinenta bila je norma desetljećima, kako u nacionalnim momčadima tako i na klupskoj razini, no to je trend koji se sada snažno propitkuje.

– Nešto se događa na razini trenera na afričkom kontinentu, rekao je Aliou Cisse, koji vodi Senegal na drugo uzastopno svjetsko prvenstvo.

– Naš san je da se afrička stručnost također cijeni, da ljudi shvate da u Africi ima jako dobrih trenera, dodao je Cisse.

Promjena stava uslijedila je nakon uspjeha afričkih trenera u kontinentalnim natjecanjima posljednjih godina. Posljednja dva Afrička kupa nacija osvojile su momčadi s Afrikancem na čelu, Cisse je predvodio Senegal do naslova 2021. godine, a Djamel Belmadi Alžir 2019.

Maroko je imenovao bivšeg reprezentativca Walida Regraguija na izborničko mjesto prije dva mjeseca nakon što je odveo Wydad Casablancu do uspjeha u Ligi prvaka u svibnju.

Regragui je naslijedio BiH stručnjaka Vahida Halilhodžića koji je u kolovozu dobio otkaz nakon sukoba s glavnim zvijezdama ekipe Hakimom Ziyjechom i Noussairom Mazraouijem.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?