Čapljina: Stanislav Vukorep predstavio knjigu ”Sjahali kićeni svatovi”

Predstavljanje monografije ”Sjahali kićeni svatovi” autora Stanislava Vukorepa održano je večeras u Čapljini, piše caportal.net.

Knjiga čapljinskog autora promovirana je pred većim brojem posjetitelja u čapljinskom kinu ”Mogorjelo”.

Knjigu su predstavili Davor Markota – profesor, Vesna Slobođan – spisateljica i Stanislav Vukorep – autor.

Organizator događaja bila je Hrvatska kulturna zajednica Troplet, koja je događaj organizirala u okviru ”Tropletovih dana kulture – vjera, baština, identitet”.

Inače, ova knjiga je kapitalno djelo o starinskim svadbenim običajima u jugoistočnoj Hercegovini.

Vukorep je uložio golem višegodišnji trud na terenu istražujući i izvorno snimajući negdašnje ženidbene običaje i tradicijske primjere lirskih svadbenih pjesama te satkao priču iz kazivanja brojnih kazivača i kazivačica.

Monografija govori o baštini koja nestaje i koje zapravo više nema. Započinje opisom prvih susreta djevojaka i momaka – ćosanja, a nastavlja se tumačenjem tadašnjih običaja hvaljenja i kuđenja te modnih trendova i prošnje.

Govori i o starome svatu, svadbi i svadbenim običajima od okupljanja pa sve do svadbenoga sijela, o običajima nakon svadbe i odlasku mlade u pohode roditeljskome domu.

Knjiga je izdana prije više od dvije godine, ali zbog pandemija COVID-19 još uvijek nije predstavljena široj javnosti gdje bi unutar etnografske baštine i opće zavičajne kulture trebala zauzeti privilegirano mjesto.

Predstavljanje je glazbeno pratilo HKUD ”Luke” Višići.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?