Hrvatskim navijačima u Kataru preporučeno da nose jednokratni telefon

Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) izdala je preporuke za sve hrvatske navijače koji će boraviti u Kataru na Svjetskom prvenstvu u nogometu, a na temelju upozorenja i preporuka u sklopu međunarodne suradnje europskih nadzornih tijela, piše hrt.hr.

Iz Agencije su tako izvijestili da navijači prilikom dolaska u Katar, moraju preuzeti dvije mobilne aplikacije, službenu aplikaciju za Svjetsko prvenstvo – Hayya – te aplikaciju za praćenje COVID-a – Ehteraz.

Iz uvodnih postavki aplikacija može se zaključiti da te aplikacije mogu pristupiti podacima korisnika mobitela, pratiti njihovu lokaciju, čitati, brisati ili mijenjati sadržaj s mobitela te sprječavaju mobilnom uređaju da prijeđe u stanje mirovanja, upozorili su iz AZOP-a.

Stoga je preporuka da, ako su u mogućnosti, putnici putuju s tzv. “burner” uređajima, koje će moći uništiti, praznim mobilnim uređajem ili mobilnim uređajem koji je resetiran na tvorničke postavke te da navedene aplikacije instaliraju tek neposredno prije polaska i izbrišu ih odmah po povratku.

Također, preporučili su da putnici ograniče internetske veze na usluge koje zahtijevaju autentifikaciju na najnižu moguću mjeru, drže svoj pametni telefon stalno uz sebe i imaju snažnu lozinku za otključavanje mobilnog uređaja.

Iz AZOP-a su napomenuli i da fotografije, video zapise ili digitalne radove koji nisu u skladu sa zakonodavstvom zemlje u koju putuju, putnici ne čuvaju na svojim mobilnim uređajima.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?