Mlinarić: Kome je to Pupovac u Vukovaru bacao vijenac?

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić upitao je u četvrtak kome je to predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac u Vukovaru bacao vijenac u Dunav i odavao počast.

– Bacati vijenac, a ne reći imena onih zbog kojih ga bacate potvrđuje da se tu radi o laži, ustvrdio je Mlinarić na konferenciji za novinare Domovinskog pokreta u Vukovaru.

Ranije u Vukovaru je Milorad Pupovac, dan prije obljetnice pada grada, odao počast nedužnim vukovarskim žrtvama, poručivši kako griješe oni koji misle da je loše odati poštovanje svim žrtvama u Vukovaru.

–  Ovakve performanse koje se događaju iz godine u godinu poručujemo da više nećemo dopustiti, ovo je zadnja godina. Na kulturan i lijep način gradonačelnik Penava je poslao poruku premijeru, postoji zakon koji je donijela njegova Vlada o Vukovaru, mjestu posebnog pijeteta i više ovo trpjeti nećemo, dodao je Mlinarić. 

– Goran Kitić Kitara je Srbin koji je živio s nama, Vukovarac koji se borio s nama na Sajmištu, a koji je ubijen u siječnju 1992. Zavezali su ga za špagu na ušću Vuke u Dunav i ostavili ga danima tako. Misli li gospodin Pupovac na Gorana Kitića Kitaru kad baca vijenac u Dunav? Borio sam se do zadnjeg dana u Vukovaru, a na ovom mjestu, u ovo vrijeme nitko nije ubijen osim Hrvata. Prema tome, pitam se kakve to performanse radi Pupovac? Zašto to radi i zašto provocira?, upitao se Mlinarić te poručio kako je ta priča s performansima završena priča.

– Što ih ne pitate imena i prezimena ubijenih ljudi? Ja ću vam reći imena i prezimena 262 ranjenika koja su ubijena na Ovčari, reći ću vam 2717 imena ljudi ubijenih u Vukovaru, rekao je Mlinarić novinarima.

Predsjednik Odbora za branitelje Domovinskog pokreta Tomislav Josić kaže da “Pupovac može doći u srpnju ili kolovozu i baciti vijenac za žrtve u Vukovaru, ali se danas, 17. studenog, ne može reći da je to za civilne žrtve u gradu Vukovaru”.

Josić je na konferenciji za novinare u cijelosti pročitao pismo koje je gradonačelnik Vukovara i predsjednik DP-a Ivan Penava s time u vezi uputio premijeru, Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu branitelja i apelirao na premijera da u sljedećim danima koji su za Vukovarce teški i emotivni “spriječi bilo kakve aktivnosti koje narušavaju dignitet i istinu o Domovinskom ratu, a motivirane su isključivo politički” i to, kako je naveo, s ciljem da se unese nemir i pokaže da se čak niti zakonom Vukovar nije uspio zaštititi od pokušaja relativizacije povijesnih činjenica”.

– Posljednjih nekoliko godina upravo se jedna takva aktivnost odvija na obali Dunava u Vukovaru, kada visoki politički dužnosnici, pa čak i predstavnici Vlade RH na dan 17. studenog polažu vijenac za nevine srpske žrtve, čime se i službeno daje legitimitet ovom činu, što posebno boli i vrijeđa sve nas Vukovarce, napisao je Penava i ustvrdio da “toleriranje takvih organiziranih provokacija u očima Vukovaraca nije ništa drugo nego izdaja”.

Na pitanje kako misle zabraniti bacanje vijenaca, Mlinarić je odgovorio da će se tome oduprijeti svim dozvoljenim sredstvima, ako treba i prosvjedom.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?