Plenković u Škabrnji: Moramo se kao društvo kretati prema pomirbi

Premijer Andrej Plenković i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga položili su u četvrtak u Škabrnji vijence u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, a dio mještana okrenuo je leđa Šimpragi dok je ona polagala vijenac, piše hrt.hr.

U trenutku dok je potpredsjednica Vlade polagala vijenac okupila se nekolicina mještana, među kojima i branitelji Škabrnje koji su joj okrenuli leđa i uzviknuli “sramite se” iskazujući nezadovoljstvo što je na to mjesto došao netko iz Samostalne demokratske srpske strane.

– Došli smo izraziti poštovanje i pijetet prema žrtvama strašnog zločina koji se ovdje dogodio 1991. Ne samo za 69 ubijenih tog dana nego i za skoro stotinu Škabrnjana koji su nastradali u mjesecima Domovinskog rata. Ovo su trenuci kada se sjećamo važnih i bolnih trenutaka u povijesti hrvatskog naroda, prijelomnih trenutaka Domovinskog rata koji je temelj hrvatske države, naše slobode i neovisnosti. Bez žrtve hrvatskih branitelja ne bi bilo ni države, ni slobode, ni demokracije u kojoj danas živimo. I ovdje u Škabrnji i sutra u Koloni sjećanja u Vukovaru iskazat ćemo, kao i svih godina do sada, na dostojanstven način poštovanje onima koji su dali najviše za Hrvatsku, rekao je premijer Andrej Plenković.

Plenković je nakon polaganja vijenaca izjavio novinarima da je vidio reakciju mještana te podsjetio kako to nije prvi put da predstavnici SDSS-a sudjeluju u Danu sjećanja.

– Čuli smo i vidjeli smo. Htio bih kazati da ovo nije prvi put da predstavnici SDSS-a, koji je dio parlamentarne većine, sudjeluju u Danu sjećanja. Tako je večeras potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga iskazala poštovanje i poslala poruku mira  i pomirbe radi normalnog suživota hrvatskog naroda sa srpskom manjinom, komentirao je premijer.

Upitan jesu li molbe Škabrnjana, koji su tražili da Šimpraga ne dođe u njihovu općinu, došle do njega – premijer je odgovorio:

– Došli smo iskazati poštovanje, potpredsjednica Vlade je došla u dobroj vjeri. Mi smo razgovarali s našim kolegama. Razumijem teške traume obitelji nastradalih, to su užasne patnje, užasni bolovi, ali mi se kao društvo moramo kretati prema povjerenju i pomirbi, a dolazak potpredsjednice Vlade nije nešto što odudara od politike koju vodimo u posljednje vrijeme. Jedini put naprijed su suživot i pomirba, dodao je.

Predsjednik Milanović danas je bio u Vukovaru, a sutra ide u Škabrnju. Na pitanje jesu li se namjerno izbjegli, Plenković je rekao da nema nikakvog dogovora.

– Mi smo svoje protokole organizirali kako smo smatrali da je najbolje. Nema planova ni dogovora, svatko donosi svoje odluke. Danas su u Vukovaru bili ministri Medved i Banožić.

Upitan je li loše što neće biti poruke političkog jedinstva, Plenković je istaknuo da su oni svake godine u Vukovaru.

Šimpraga je rekla da je u Škabrnju došla iskreno i čistoga srca te se nada da će doći i sljedeće godine. Upitana je li joj bilo neugodno kad je vidjela da su ljudi okrenuli leđa, kazala je da joj nije bilo neugodno i da zna da je na pravom putu jer je došla čista srca.

Dužnosnici su vijence položili ispred Središnjeg križa kod Spomen-obilježja za poginule u Domovinskom ratu te ispred Spomen-obilježja masovne grobnice.

U Škarbnji je bio i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, a u Vladinu izaslanstvu, među ostalima, i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković istaknuo je kako se nikada ne smije zaboraviti žrtva Škabrnje i Vukovara.

– Obilježavamo sjećanje na žrtvu Škabrnje i Vukovara. U Škabrnji je počinjen jedan od najgorih zločina velikosrpskog agresora i naša dužnost i obveza je da dođemo ovdje, iskažemo poštovanje prema žrtvi, da zajedno s obiteljima suosjećamo, da se podsjetimo svih stradanja kroz koje je prošao hrvatski narod početkom ’90-ih godina i da se takva zla više nikada ne ponove. Danas smo u Škabrnji, sutra ćemo biti u Vukovaru, prisjetiti se onoga što se događalo prije 31 godinu i iskazati najdublje poštovanje žrtvi i članovima obitelji, rekao je Gordan Jandroković, predsjednik Sabora.

Nakon polaganja vijenaca na groblju sv. Luke, novinarima se u ime mještana koji su prosvjedovali obratio Ante Dražina (nezavisni), predsjednik Općinskog vijeća Škabrnje.

Rekao je da su mještani nekoliko puta pisali u Vladu i molili da u izaslanstvu ne bude Anja Šimpraga, niti bilo tko drugi iz SDSS-a.

– Obećali su nam da neće biti nitko iz te stranke, zadnji put u ponedjeljak. Anja Šimpraga je nepoželjna u Škabrnji! Ne samo ona nego cijeli SDSS i to će tako biti vječno, rekao je Dražina.

Ocijenio je da je to jedna zločinačka stranka koju u Škabrnji nikada nisu i neće prihvatiti. Čekali smo u nadi da ona neće doći, ali lagali su nam. Žalost i sramota, rekao je Dražina.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?