Branitelj iz Domovinskog rata nada se rješenju stambenog pitanja

Jozo Klarić Klajo, branitelj iz Domovinskog rata, živi u zagrebačkoj četvrti Dubrava. Kad mu breme svakodnevice postane preteško, moli ispred crkve svetog Leopolda Mandića. Boluje od PTSP-a i Parkinsonove bolesti, a utjehu nalazi i u gradskom vrtu Maksimir gdje obrađuje mali vrt. Kaže da mu je to jedina nekretnina u Gradu Zagrebu, gdje se osjeća “svoj na svome”, piše hrt.hr.

S bolesti koja napreduje bori se već više o dvadeset godina, spas pronalazi u pisanju, fotografiranju i radu u vrtu.

– Nemam baš snage pisati. Prije sam noćima pisao, sad više ne mogu. Po danu nemam uvjeta za pisanje, dođem tu (u vrt, op.a.) pisati kad uhvatim neki trenutak inspiracije. Nedostaje mi prostor. Meni su noge i tijelo, mišićni sustav mi je bitan, ja nemam mjesta, uzak mi je prostor u stanu. Ja dođem ovdje sjesti kao čovjek! – ispričao je Jozo Klarić Klajo novinarki Zdravki Giacometti.

– Do sada mi nije riješeno stambeno pitanje, nažalost, a tražio sam, obratio sam se instancama – od predsjednika do Grada – da mi pomognu riješiti stambeno pitanje, ali do sada ništa nije riješeno – dodaje u prilogu emitiranom u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Njegov je ratni put dugačak, kao pripadnik 3. pješačke bojne bio je na sinjskom ratištu, u dubrovačkom zaleđu te na Dinari i drugim ratištima.

Od zaborava čuva uspomenu na ljude i ratne događaje koji su zauvijek oblikovali njegovu sudbinu.

– Opisivanje svih onih strahota i sjećanja na moje prijatelje koji su poginuli… Doslovno mi je bila potreba da to kažem, da te ljude zapišem u povijest, jer su takoreći zaboravljeni. To me spašava – govori.

– Sad sam trenutno izdao knjigu, sveobuhvatni moj dio o Vukovaru pod nazivom “Tebi, ranjeni grade”. To je jedna knjiga koju sam poklonio gradu Vukovaru i njegovim braniteljima – dodaje.

Autor je i drugih knjiga, a u izdavanju mu pomažu dobri ljudi i neke ustanove. On je i maratonac, hodočastio je do Vukovara, Marije Bistrice i Međugorja. No, zbog bolesti sve rjeđe to čini.

Nije nas mogao ugostiti u svojem domu jer nema riješeno stambeno pitanje. On, kći Iva i supruga dijele stan s drugom obitelji. Zapravo, njegova obitelj živi u jednoj sobi. Stoga je Jozo zahvalan i na gradskom vrtu, jedinoj nekretnini koju ima u Zagrebu.

Pogledajte video:

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?