Fanika Janko bila je zarobljena u Veleprometu i proživjela strahote

Svoj obol u Domovinskom ratu dale su i žene. Mnoge su se uključile o obranu svoje zemlje. Neke su bile i višestruke žrtve, silovane, ubijane. Potresno je svjedočanstvo Fanike Janko, zamjenice zapovjednika voda saniteta 1. bojne brigade. Bila je zarobljena u zloglasnom logoru Veleprometu i proživjela strahote. Danas vodi braniteljsku zadrugu u kojoj okuplja udovice i djecu poginulih branitelja, piše hrt.hr.

Svaku jesen hrabra žena Fanika Janko slomi se od boli kao prut, jer se sjeti ratne ’91., straha, patnje, nevjerice. Fanika Janko svoj je Vukovar pod cijenu života odlučila braniti, kao i njezin suprug koji se među prvima priključio obrani.

– Kad je dolazio u uniformi početkom 1991. godine, tada ga je susjeda Zora vidjela i rekla je: “Pogledaj ovog ustaše, njega bi trebalo razapeti”.

Zloslutna želja joj se, kaže Fanika, i ostvarila. Neprijatelj ga je zarobio 14. studenog, a njegove krikove puštali su preko motorole hrvatskim braniteljima. Zavezali su ga za tenkovsku cijev, a onda ga razapeli za vagon.

Zarobljena u Veleprometu; uspjela iz logora spasiti mladu Srpkinju

Fanika je u to vrijeme u podrumu pomagala ranjenicima. Nekoliko dana kasnije završila je u zloglasnom Veleprometu. O paklu koji je prošla nema snage govoriti.

– Žene su odvođene, ponižavane. Teško je govoriti o tome. Ja se divim ženama koje mogu o tome govoriti, kazala je vukovarska braniteljica Fanika Janko.

Iako je strepila za vlastiti život, iz logora je spasila mladu Srpkinju. Pomoć je zatražila od stražara.

– Stajao je sam i pušio. Ja sam kucala na prozor i pitala ga mogu li s njim razgovarati. Pustio me van i onda sam mu rekla: “Molim te, spasi ovo dijete ona je vaša.”

I on joj je odlučio pomoći kao i Faniki koja mu je slagala kako bi išla u Šabac. Njegove riječi neće nikada zaboraviti: ”Sakrij tu tvoju plavu kosu da te domaći ne prepoznaju. Ja sam iz Vranja”.

– Tada sam ga ja pitala što ga je tako mladog dovelo u Vukovar, a on je rekao da je Arkanov i da on dobro plaća. Ja sam mu rekla: “Dijete, možeš poginuti, zar je vrijedno tog novca?”

Kamionom je s civilima otišla do Šida, zatim u Bijeljinu. Uspjela je stići u Zagreb svojim kćerima. Nakon rata vratila se u svoj Vukovar. Osnovala je braniteljsku zadrugu u kojoj izrađuju medenjake svih oblika.

Fanika Janko osnovala braniteljsku zadrugu koja izrađuje medenjake

– Taj projekt smo nazvali “Medena Hrvatska”, tako da smo pokrili cijelu našu Hrvatsku – od Iloka do Dubrovnika, sa simbolima svakoga grada, kazala je Fanika Janko.

Odlučile su svoj grad Vukovar predstaviti Hrvatskoj i svijetu na originalan i zanimljiv način. Radionice nam puno znače, one su nam na neki način terapija nakon svega onog proživljenog, strahota rata i svega, dodaje vukovarska braniteljica Fanika Janko. 

S time se slaže i hrvatska braniteljica Boriška Maršić. 

– Dobar je to psihološki oporavak od svega što smo prošli, od svega što proživljavamo. Koliko god bile ratnice i prošle rat i ostalo, ipak smo i žene i majke i moramo živjeti normalna život, istaknula je Maršić.

Iako, kaže Fanika, život ide dalje i o prošlosti rijetko govori, u njoj su i dalje duboke rane čiji se ožiljci ne vide – rane koje ni vrijeme neće izliječiti.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?