Fitosanitarni inspektori zabranili su uvoz u BiH dvije pošiljke naranči iz Južne Afrike

Fitosanitarni inspektori zabranili su uvoz u BiH dvije pošiljke naranči iz Južne Afrike teške 25.663 kilograma u kojima je utvrđeno prisustvo štetnog organizma Afričkog smotavca, Thaumatotibia leucotreta.

Kako je priopćeno iz Republičke uprave za inspekcijske poslove, imajući u vidu da unošenje ovog štetnog organizma u Bosnu i Hercegovinu predstavlja rizik za zdravlje bilja na teritoriju BiH, fitosanitarni inspektori su donijeli rješenja kojima je zabranjen uvoz i naloženo vraćanje ovih pošiljki, piše pogled.ba.

“Rad inspektora na granici, stručna procjena rizika i pravovremeno identificiranje potencijalnih nepravilnosti, najvažniji su faktori koji za krajnji cilj imaju zaštitu zdravlja potrošača i zaštitu domaće poljoprivredne proizvodnje. Važno je napomenuti da se fitosanitarni pregled obavlja na graničnim prelazima i da pošiljke od kojih se uzimaju uzorci za analizu stoje na graničnim prelazima sve do donošenja rješenja inspektora u skladu sa rezultatima laboratorijskog ispitivanja uzoraka”, priopćeno je, prenosi Agroklub.

S obzirom na ovu proceduru, ne postoji rizik da su ovi proizvodi bili dostupni na tržištu.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?