Završno odbrojavanje do početka Svjetskog prvenstva

Počelo je završno odbrojavanje do početka Svjetskog prvenstva 2022. Sat otkucava posljednje sate, gotovo 12 godina otkako je Katar dobio pravo domaćinstva najvećeg nogometnog turnira, piše hrt.hr.

Prvenstvo počinje sutra utakmicom između domaćina Katara i Ekvadora.

Bit će to sasvim sigurno najneobičnije svjetsko prvenstvo do sada. Prvo ikada koje će se održati tijekom zime na sjevernoj hemisferi.

To će također biti prvi put da je jedna arapska zemlja domaćin Svjetskog prvenstva. Bit će to i najkompaktnija verzija turnira u modernoj povijesti budući da je najveća udaljenost između stadiona tek nešto više od 60 km.

Zanimljiv je i podatak kako je Katar najmanja zemlja koja je ikad bila domaćin Svjetskog prvenstva.

Bez ikakve sumnje bit će to i najskuplje SP, troškovi organizacije iznosit će vrtoglavih 200 milijardi dolara. To je oko 20 puta više od cijene prethodnog Svjetskog prvenstva održanog u Rusiji prije četiri godine.

Sjajni novi stadioni koštali su više od sedam milijardi dolara, dok je sustav metroa koji povezuje pet od osam stadiona koštao oko 36 milijardi dolara. Više milijardi dolara iznosili su i troškovi širenja međunarodne zračne luke Hamad u kojoj je kapacitet povećan sa 40 na 58 milijuna putnika godišnje. Izgrađene su ceste, hoteli, dvorane…

Velik dio infrastrukturnih troškova pripisanih Svjetskom prvenstvu dio je šireg plana razvoja zemlje do 2030. godine. Katarska vlada predviđa zaradu od 20 milijardi dolara sa 1.5 milijuna novih radnih mjesta stvorenih u nekretninama, građevinarstvu i ugostiteljstvu. Katar se nada da će mu turnir pomoći i u modernizaciji imidža i učiniti ga turističkom i poslovnom destinacijom usporedivom s regionalnim rivalom Dubaijem.

Međutim, svega dva dana prije početka SP-a, katarske vlasti i FIFA poništili su odluku o prodaji piva navijačima na prostorima oko stadiona na kojima se igraju utakmice Svjetskog prvenstva.

Nakon razgovora između predstavnika vlasti zemlje domaćina i FIFA-e, odlučeno je da se uklone prodajna mjesta za pivo s prostora oko stadiona i da se prodaja alkoholnih pića koncentrira u navijačke zone i ovlaštene objekte, precizirala je FIFA.

Organizatori predviđaju da će u Katar doputovati više od milijun navijača, a navodi se kako je do sada prodano 2.9 milijuna od 3.1 milijuna ulaznica.

Naslov svjetskog prvaka brani Francuska koja je prije četiri godine u moskovskom finalu pobijedila Hrvatsku sa 4-2.

Tricolorima je to bila druga svjetska kruna nakon one osvojene 1998. kada su na putu do zlata u polufinalu porazili Vatrene.

Brazil je rekorder s pet naslova prvaka, no Selecao krunu čeka od 2002. godine i prvenstva u Južnoj Koreji i Japanu.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?