Počeo je jednomjesečni nogometni spektakl!

Počeo je jednomjesečni nogometni spektakl – Svjetsko prvenstvo u Kataru. Uz mnogo pjesme i plesa prožetih tamošnjim običajima, voditelj svečanog otvorenja bio je američki oskarovac Morgan Freeman, piše hrt.hr.

Čak 50 tisuća pripadnika sigurnosnih snaga pobrinut će se da Svjetsko prvenstvo prođe bez ikakvih problema.


Igrat će se na osam stadiona u krugu od 75 kilometara. Al Bayt, stadion blizu Dohe, bio je domaćin otvorenja i prve utakmice.

Uživo iz Katara nakon ceremonije otvaranja za Dnevnik HTV-a javio se Marko Šapit:

– Stadion Al Bayt, po mom osobnom sudu, nekako je najimpresivniji od ovih osam uistinu impresivnih nogometnih zdanja koja su nas dočekala u Kataru. Vjerujem da ćemo ga i mi zapamtiti po dobrom jer na njemu će Hrvatska u srijedu igrati protiv Maroka. Krenulo je bez obzira na kontroverze i priče i da će sada nogomet biti u prvom planu. Nije krenulo po planovima domaćina jer je Ekvador slavio nad Katarom. Mada to i nije loše, jer se pojavila jedna priča kako je Katar kupio i utakmicu protiv Ekvadora. Ekvadorci su pokazali na terenu kakav je omjer snaga. Sitnih poteškoća je bilo, uvijek ih ima kad se radi o velikom natjecanjima, u organizaciji i transportu – rekao je.

U sklopu HRejtinga– istraživanja na 1400 ispitanika, Dnevnik HTV-a doznao je komu ste naklonjeni – osim naravno našoj nogometnoj vrsti!

Što može hrvatska reprezentacija na Svjetskom prvenstvu u Kataru, za Dnevnik HTV-a komentirao je stručni analitičar HTV-a Joško Jeličić.

– Može puno, a ne mora ništa, što se mene osobno tiče. Mi koji imamo više iskustva naučili smo kako izgleda proces na turnirskim natjecanjima. Najmanje su predvidljivi jer se igraju u ovim uvjetima, terminu, jer nema prostora za uigravanje za razliku od ligaških natjecanja. Valja biti jako oprezan. Mi smo svi prošli taj proces i znamo kako se treba ponašati. Moramo biti strpljivi i tolerantni prema Daliću i našim igračima kojima neizmjerno vjerujemo – komentira Jeličić.

Oko domaćinstva Katara puno je kontroverza. Evo što Jeličić kaže na to:

– Nažalost, mi sada pričamo o posljedicama. Odluka je donesena 2010. godine kada je prvi put u povijesti zapravo određeno domaćinstvo dva sljedeća velika natjecanja. Jedno je bilo u Rusiji. Bez obzira na naše emocije ne smijemo biti licemjerni, dodijeljeno je isto državi koja ne poštuje ljudska prava, slobodu medija, prava homoseksualaca… Trenutno je pod vlašću najvećeg diktatora 21. stoljeća. A drugo Kataru koji apsolutno ne poštuje ljudska prava, žena, LGBT zajednice. Apsolutno je novac prioritet ispred svega, svi smo mi pomalo licemjeri, i ja ću u konačnici ovdje dobiti svoj honorar. Ljut sam na to sve licemjerstvo, onih koji jako puno zarađuju pa iz svojih fotelja propagiraju bojkot. Mene je strah posljedica. Mene je strah za moj sport zbog sve djece koja gledaju svoje idole u kockastim dresovima i ulaze u taj kontaminirani prostor. FIFA bi trebala propagirati transparentnost, solidarnost, pravednost, poštenje, a radi suprotno. Mene je strah za moj sport. Nisam previše optimističan. Žao mi je što nema karizmatičnih pojedinaca koji bi bojkotirali to prvenstvo – dodao je.



Komentirao je i Hrvatsku koja u skupini igra s Marokom, Kanadom i Belgijom.

– Svi znamo koliko je teška prva utakmica. Apsolutno smo ekipa koja odlučuje o sebi, poštujemo protivnika. Imamo svoje senatore koji će znati povesti tu mladost, koja je neiscrpna i dobro se uklopila. s kojima treba imati strpljenja. Mislim da ćemo se svi radovati. Nikad se nisam bojao za Hrvatski nogomet. U konačnici sam rekao, mogu puno i ne moraju ništa. Mi moramo biti racionalni jer smo previše emotivni, a kad smo previše emotivni onda racio hlapi – rekao je.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?