U Hrvatskoj crveno upozorenje za cijelo priobalje

Prognostičari Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) objavili su za sutra, 22. studenoga crveno upozorenje za sve priobalne županije, upozorilo je danas navečer Ravnateljstvo civilne zaštite, javlja hrt.hr.

Na riječkom području očekuje se jako i olujno, mjestimice na udare i orkansko jugo te južni vjetar, poslijepodne u okretanju na buru, a kako se očekuju udari vjetra do 135 kilometar na sat, DHMZ je upozorio na moguće plavljenje riva.

DHMZ ističe da će splitsku regiju također zahvatiti jako i olujno jugo i južni vjetar, ponegdje i s orkanskim udarima, dok se očekuju udari vjetra do 120 kilometara na sat pa su također moguća plavljenja riva.

Jako jugo u jačanju na vrlo jako, mjestimice olujno, koje će zatim okretati na jaku, mjestimice vrlo jaku buru očekuje se i na području Kvarnera, gdje su mogući udari vjetra do 110 kilometara na sat, dodaje DHMZ.

Zavod naglašava da je crveno upozorenje objavljeno i za sjevernu i srednju Dalmaciju koje će zahvatiti jako jugo u jačanju na vrlo jako, mjestimice olujno i koje će prema večeri slabjeti i okretati na jak, mjestimice vrlo jak zapadni i sjeverozapadni vjetar. Očekuju se udari vjetra do 110 kilometara na sat.

Jug zemlje, dodaje DHMZ, također će zahvatiti jako, mjestimice olujno jugo, koje će prema večeri će slabjeti i okretati na jak, mjestimice vrlo jak jugozapadni vjetar, s najjačim udarima vjetra do 110 kilometara na sat.

DHMZ je izvijestio da je za gospićku i kninsku regiju objavljeno narančasto upozorenje zbog mjestimice obilne kiše i lokalno mogućih bujičnih i urbanih poplava, s količinom oborine i do 110 milimetara,

Zavod dodaje kako je moguće poplavljivanje imovine i prometne mreže, prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže te opskrbe vodom. Upozorava i na opasne uvjete za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Jako jugo u jačanju na vrlo jako, mjestimice olujno, koje će zatim okretati na jaku, mjestimice vrlo jaku buru zahvatit će i područje Velebitskog kanala za koji je također izdano narančasto upozorenje.

DHMZ upozorava građane da budu pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati.

– Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, ističe DHMZ.

Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu, a građanima se savjetuje da prate najnovija vremenska izvješća i izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?