Plenković o Schengenu: Razgovarat ću s austrijskim premijerom

Šire Predsjedništvo HDZ-a sastalo se danas u središnjici HDZ-a na Trgu žrtava fašizma. O aktualnostima u zemlji, nakon sjednice, izjavu daje predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. Kazao je kako su na sastanku raspravljali o aktualnim političkim temama. Dodao je kako je Predsjedništvo govorilo i o problemima koji su se pojavili vezano uz  ulazak Hrvatske u Schengen, piše hrt.hr.


Predsjednik Vlade komentirao je izjavu ministra obrazovanja Radovana Fuchsa o gledanju utakmica hrvatske nogometne reprezentacije u školama.

Plenković: Imamo potporu birača

Plenković je naglasio da je zahvalio svim ministrima na svim njihovim aktivnostima, posebice ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu, na organizaciji Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.


Plenković smatra da je u Vukovaru sve prošlo dostojanstveno. Predsjednik Vlade kazao je da se na sastanku raspravljalo i o zadnjoj anketi po kojoj rejting HDZ-a raste, a oporbene stranke padaju.

– Imamo potporu birača, poručio je. 

Plenković o Schengenu

Komentirao je i probleme koji su se pojavili vezano uz ulazak Hrvatske u Schengen.

Predsjednik Vlade rekao je da je najavio dolazak austrijskog premijera u Hrvatsku.

– Razgovarat ćemo o tim zabrinutostima. Ali razlog zbog kojeg su zabrinuti nije Hrvatska. Mi razumijemo tu poziciju, s obzirom na to da je povećan broj tražitelja azila u Austriji, poručio je.

Plenković je rekao da mu je zanimljivo da se u zadnjih nekoliko dana o Schengenu govorilo više nego u cijelom dosadašnjem procesu ulaska.

– Ali to je dobro, kazao je i dodao da očekuje da će 8. prosinca odluka u Bruxellesu biti pozitivna.

O cijenama goriva

Plenković se osvrnuo i na nove cijene goriva. Rekao je kako je Vlada na današnjoj sjednici donijela uredbu o novim cijenama goriva.

– To je sve na pragu naše politike limitiranja udara na standard građana. Bilo da je riječ o cijenama naftnih derivata, plina ili struje. Pratimo situaciju i onda ćemo ponovno intervenirati, naglasio je. 

“Predlažem da Hajdaš Dončić odmah zove SOA-u”

Predsjednik Vlade komentirao je uhićenje muškarca koji je zbog mjera uvedenih radi sprečavanja širenja koronavirusa planirao atentate na dužnosnike, suce i novinare.


– Rijetko je da to budu samotnjaci i da se to događa slučajno. Imali ste Bezuka… Nitko od tih mladih ljudi ne donosi odluke u dokolici igrajući se na PlayStationu FIFE 23, oni to rade jer ih netko kontinuirano servira i brifira i uvjerava ih u nešto što bi eventualno trebali učiniti. Ovaj je bio nezadovoljan mjerama u pandemiji, a po slikama vidim da je bio dobro opremljen. Predlažem da Hajdaš Dončić odmah zove SOA-u i traži ih izvješće pa da sutra da izjavu o čemu se to radi, dodao je Plenković.

Naglasio je kako te teme ne treba podcjenjivati. 

 – Siguran sam da će Hajdaš Dončić sazvati sjednicu Odbora za nacionalnu sigurnost, istaknuo je.

“Milanović stalno vrijeđa i radi pritisak na DORH”

Plenković je kazao kako vojsku nije dobro privatizirati te da ne dolazi u obzir da ministar obrane Mario Banožić izostaje s važnih događaja zato što bi to htio predsjednik Republike.

–  Ministar s punim pravom ima sav naslov da se s vojnicima pozdravi i s te strane će on raditi svoj posao. Što se tiče predsjednika i njegove privatizacije vojske, jednostavno su neprihvatljivi i treba ih osuditi, rekao je Plenković.

Naglasio je da njegova vlada stalno povećava proračun za vojsku.

Plenković je dodao kako Milanović stalno vrijeđa i radi pritisak na DORH.

O gledanju utakmica hrvatske nogometne reprezentacije u školama

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se i na utakmice hrvatske nogometne reprezentacije.

Komentirao je izjavu ministra obrazovanja Radovana Fuchsa o gledanju utakmica hrvatske nogometne reprezentacije u školama.

– Oni koji to žele i koji se tako dogovore, ako budu gledali utakmicu, tih će dva sata nadoknaditi u drugom terminu, nije to nikakav organizirani raspašoj. Znamo da Hrvati vole nogomet, da reprezentacija ima odličnu momčad, da smo svjetski viceprvaci i da imamo puno nade i želje da hrvatska nacionalna vrsta ostvari što bolji rezultat u Kataru. Ne treba biti veliki politički analitičar da znate da je ljudima bitno kako će Hrvatska igrati, poručio je Plenković.

Kazao je da će otići u Katar ako to bude moguće.

– Dobili smo službeni poziv da dođemo u Katar. Vidjet ćemo, poručio je. 

Na sjednici šireg Predsjedništva dogovoreno je i da se Nacionalni odbor HDZ-a održi 10. prosinca, te da Marko Pavić preuzme koordinaciju svih stranačkih odbora na nacionalnoj razini umjesto Tomislava Čuljka kojem je istekao mandat, izvijestio je Plenković

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?