EU osudila što Komšićev veleposlanik nije podržao Rezoluciju UN o kršenje ljudskih prava u Iranu

Treći odbor Ujedinjenih nacija je usvojio prije nekoliko dana rezoluciju o stanju ljudskih prava u Iranu, ali je Bosna i Hercegovina bila suzdržana. Kršenje ljudskih prava u Iranu, gdje je vlasti proteklih tjedana ubila 100 prosvjednika nije podržao veleposlanik BiH u UN-u Sven Alkalaj, kojeg je na tom mjesto predložio protuustavni član Predsjedništva BiH Sven Alkalaj, piše Hrvatski Medijski Servis. Ured EU u Sarajevu ističe kako žali zbog takve odluke BiH te da bi trebali uskladiti politiku s njima ukoliko želimo u Uniju.

“Europska unija je osudila kontinuiranu široko rasprostranjenu i nesrazmjernu upotrebu sile u Iranu nad mirnim demonstrantima i pozvala Iran da smjesta prestane s nasilnom represijom, oslobodi pritvorene osobe i osigura slobodan protok informacija. Uz to, EU je usvojila sankcije protiv niza pojedinaca i subjekata, u kontekstu postojećeg režima sankcija u pogledu ljudskih prava u Iranu, povodom njihove uloge u smrti Mahse Amini i nasilnom odgovoru na prosvjede”, podsjetili su iz Delegacije EU u BiH.

Vrijedi napomenuli su da je Treći komitet UN-a pozvao Iran da, između ostalog, prestane s upotrebom prekomjerne sile protiv mirnih prosvjednika, uključujući žene i djecu te da žale što se tome nije priključila i BiH.

“Ured EU u BiH izražava žaljenje što je Bosna i Hercegovina ostala suzdržana pri glasanju o ovoj rezoluciji. EU očekuje da se zemlje koji teže članstvu u EU u potpunosti usklade s vanjskom i sigurnosnom politikom EU”, naveli su iz Delegacije EU u BiH u izjavi za sarajevske medije.

Naglasili su da najnoviji izvještaj Europske komisije o Bosni i Hercegovini kao i preporuka o statusu kandidata pozitivno ističu napredak u usklađivanju BiH s vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

“Očekujemo od BiH da nastavi ići putem potpunog usklađivanja sa stavovima EU”, zaključili su iz Ureda EU U BiH.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?