Mandal: Sporazum Osmorke i HDZ BiH dobra vijest, imamo ono što do sada nismo vidjeli

Nakon što su stranački eksperti jedne i druge strane usuglasili sadržaj sporazuma, na kojem se radilo puna dva tjedna, između osam sarajevskih stranaka i predstavnika koalicije predvođene HDZ BiH, on je konačno ugledao svjetlo dana. Sporazum bi, prema najavama u petak trebali potpisati, u ime “Osmorke” predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić, a u ime stranaka okupljenih oko HDZ BiH, predsjednik ove stranke Dragan Čović.

Politički analitičar i kolumnist Dnevnog avaza Fadil Mandal kaže kako je sporazum Osmorke i HDZ-a dobra vijest.

-Nakon što smo prethodne četiri godine imali Vladu Federacije BiH u takozvanom tehničkom mandatu, jer nisu implementirani rezultati izbora iz 2018. godine, raduje spoznaja da se ovaj put krenulo vrlo brzo i ozbiljno u razgovore o novoj vlasti, kaže Mandal za Hrvatski Medijski Servis.

Napominje kako je to rezultat i intervencija Visokog predstavnika Christiana Schmidta, jer su njegovim izmjenama Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH, otklonjene mogućnosti blokade u procesu formiranja novih parlamentarnih većina na federalnoj i na državnoj razini.

Sugovornik HMS-a smatra izuzetno važnim da su Nermin Nikšić i Dragan Čović, kao personifikacije te nove vlasti u FBiH, u prvi plan stavili europske integracije i članstvo BiH u EU i NATO savezu.

-Prvi put imamo i konkretne ciljeve i planove u ekonomsko-socijalnoj i pravnoj sferi. U biti, imamo sve ono što nismo imali prilike vidjeti ranije, dok je vlast s HDZ-om pravila i dogovarala SDA, zaključuje Mandal.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?