Ne prestaju reakcije na skandal u VSOA-i

I dalje su burne reakcije na skandal koji trese vojno-obavještajnu agenciju, koju istražuje i USKOK zbog nezakonitog trošenja državnog novca. Istražuju se sumnje da su vojni špijuni netransparentno trošili državni novac, a dio i prisvojili, piše hrt.hr.

USKOK je, prema svemu sudeći, ušao u VSOA-u i “pod povećalom” su vojni špijuni. Sumnja se da je njih desetak lažiranjem dnevnica u džep spremilo oko dva milijuna kuna. Resorni ministar poručuje „neka institucije rade svoj posao”.

– Neka rade svoj posao. To se odnosi na neka prošla vremena. Da ćete vi otići baš tako, u dvije tisuće ne znam koju godinu i tri-četiri godine unazad i isto tako ispremiješati putne naloge i nešto namjestiti – to je jako, jako teško, izjavio je ministar obrane Mario Banožić.

Predsjednik Republike Zoran Milanović akciju pozdravlja, ali i upozorava da je USKOK pomiješao prioritete.

– Po čemu je prioritet loviti satnike i bojnike u VSOA-i koji, ako su prekršili zakon, trebaju biti meta obrade, a ne aktualnog ministra koji pustoši po resorima gdje ga njegov šef postavi. Dakle, čovjek je kriv kao grijeh, kazao je Zoran Milanović, predsjednik Republike.

Banožić je, optužuje Milanović, kao ministar državne imovine uništavao upravo državnu imovinu jer je štitio neplatiše najma u Državnim nekretninama u srcu Zagreba.

– Što je dokumentirano u zapisniku kada je davao nalog službenicama da ne izbace neplatiše u Dežmanovoj. Ljudi su šverceri parfemima ili što god da jesu. Nisu plaćali. Ostali su dužni milijune kuna, 2 ili 3 milijuna kuna, zato što Banožić nije dao da ih se izbaci, rekao je Milanović.

Ministar pak poručuje da ga već dulje vrijeme na vrlo grub način pokušavaju diskreditirati, ali od toga neće biti ništa.

– Ali ako već godinu i pol dana za nekoga kažete da ima kazneno djelo, a ništa se ne događa, onda je očito da gube kredibilitet po pitanju takvih alata, rekao je Banožić.

U SDP-u uskočki upad u VSOA-u komentiraju kroz šalu u kojoj možda ima i istine.

– Valjda je obavještajna služba imala unaprijed podatke da će ih USKOK istraživati, jer ako nije imala onda nije dobra vojna obavještajna služba, rekao je Arsen Bauk (SDP).

Na krajnjoj desnici idu korak dalje. Upozoravaju da usred ukrajinske krize VSOA nema ravnatelja, djelatnici su pod istagom, pa je, kažu, najpametnije kompletnu agenciju raspustiti i krenuti ispočetka.

– Ovo je rak-rana, ako mi u tako visokoj, tako složenoj instituciji, koja mora brinuti o sigurnosti, imamo uopće sumnje o kriminalu i to onom najnižoj vrsti – koruptivnoj za osobnu korist, pa to je dno dna, izjavio je Željko Sačić, Klub zastupnika Hrvatskih suverenista.

Socijaldemokrati smatraju da zbog svega treba mijenjati i zakonodavni okvir u kojem VSOA radi.

– Svakako da treba malo razmisliti o ulozi VSOA-e, o njenim zadacima kao i o ljudima koji su u njoj, rekao je Franko Vidović iz Socijaldemokrata.

Javnost i dalje zanima zašto se oteže izbor novog ravnatelja VSOA-e. Ministar odgovara da će uskoro predsjedniku i premijeru predstaviti svoj izbor koji, tvrdi, neće biti dio nekakvih kadrovskih paketa između Pantovčaka i Banskih dvora.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?