Veleposlanik Republike Italije posjetio Općinu Posušje

Marco Di Ruzza, veleposlanik Republike Italije u BiH, boravio je danas u službenom posjetu Općini Posušje. Tom prigodom održan je sastanak na kom su uz načelnika općine Posušje Antu Begića i predsjednika Općinskog vijeća Ivana Lončara, sudjelovali i Zvonimir Širić, ravnatelj središnje osnovne škole u Posušju, prof. Jozo Kolobarić, savjetnik načelnika za diplomaciju i međunarodne odnose i Branko Leko, predsjednik Crvenog križa općine Posušje.

Kroz jednosatni razgovor u sali za sastanke, domaćini današnjeg susreta uputili su riječi zahvale visokom gostu na današnjem posjetu te su ga upoznali s gospodarskim, kulturnim, sportskim, prirodnim te ostalim značajkama općine Posušje, kao i s poveznicama s Italijom kada je riječ o humanitarnom radu u prošlim vremenima, uskoj suradnji sa sektorom gospodarstva te zajedničkim projektima na promociji turističkih potencijala.

Načelnik Begić u uvodnom govoru, predstavljajući posušku općinu, osvrnuo se na potencijal mladog obrazovanog kadra, kao i na snažan poduzetnički duh koji iz godine u godinu bilježi svoj rast. U tom kontekstu kazao je kako općina Posušje je jedna od razvijenijih općina u BiH s bogatim prirodnim resursima i s tradicijom u obradi metala i plastike. „Na samoj granici Europske unije stvaramo uvjete za daljnji razvoj našeg kraja i boljeg života svih žitelja. Pri tome su naša vrata otvorena svim partnerima koji žele u tome sudjelovati, bilo da je riječ o gospodarstvu, športu, kulturi, obrazovanju ili infrastrukturi“…“Počašćeni smo što ste danas ovdje s nama te se radujem zajedničkoj suradnji i realizaciji zajedničkih projekata u budućnosti, a na nekima već i radimo“-istaknuo je načelnik Begić. Također je veleposlanika Di Ruzza upoznao s kulturno-povijesnom baštinom, bogatom kulturnom ponudom kroz manifestaciju Posuško lito kao i s radom športskih klubova.

Prigodnim riječima gostu su se obratili i ostali nazočni na današnjem susretu. Predsjednik OV-a Ivan Lončar izrazio je zadovoljstvo današnjom posjetom uvaženog veleposlanika Italije, tim više jer su u samim počecima naši gospodarstvenici, osim Hrvatske, bili jako vezani i za Italiju. Kazao je kako za njihov uspjeh je bila vrlo važna i suradnja s kooperantima iz navedenih zemalja. Prof. Kolobarić nešto više je govorio o kulturnim događanjima, s naglaskom na dva koja su u sklopu Posuškog lita ostala zapažena i van lokalnih granica. Riječ je o Festivalu klapske pisme i Koncertu filmske glazbe te mogućoj suradnji na tom polju. Ravnatelj OŠ Ivana Mažuranića Zvonimir Širić, iznio je podatke vezane uz specifičnosti kada je riječ o školstvu, prije svega o brojnosti središnje osnovne škole, ali i o razvoju školske infrastrukture te športa, dok je predsjednik Crvenog križa, Branko Leko napravio osvrt na veliku pomoć talijanskih humanitaraca tijekom rata devedesetih, kada je u Posušju boravio veliki broj izbjeglica.

Veleposlanik Marco Di Ruzza je zahvalio predstavnicima općine na srdačnom dočeku te je izjavio kako je jedna od njegovih misija, kroz posjete, upoznavanje svih krajeva BiH, čiji je rezultat nastajanje novih ideja pa i novih zajedničkih projekata. Osim razvojne suradnje, naglasio je kako je kultura jako bitan sektor za Veleposlanstvo Republike Italije. Ona može biti poveznica između dvije zemlje, ali može služiti i za stvaranje čvršćih veza unutar BiH. Predstavio je i projekte koji se rade tijekom godine na ovom polju. Govoreći o najvećoj kulturnoj manifestaciji u Posušju rekao je sljedeće: „Drago mi je da postoji vrlo dinamična manifestacija Posuško kulturno lito. Moći ćemo razmotriti zajedno postoji li mogućnost za eventualnu suradnju i u sklopu tih događanja.“

Nakon završetka sastanka upriličen je posjet najvažnijim kulturnim i obrazovnim institucijama, kao i športskom kompleksu na Mokrom Docu. Veleposlanik je također imao priliku razgledati i posušku kulturno-povijesnu baštinu. Tako je s domaćinima obišao ranokršćansku baziliku na Gracu. Na samom kraju susreta upriličen je posjet tvrtki Vokel, koja već godinama ostvaruje uspješnu suradnju s kooperantima iz Italije. Tu je bilo nešto više i riječi o gospodarstvu, a domaćini nisu propustili priliku, kada se govorilo o ovoj temi, dati snažnu podršku kandidaturi Republike Italije za organizaciju svjetskog sajma poduzetništva Expo 2030.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?