Iran srušio Wales s dva gola u sudačkoj nadoknadi!

U prvom dvoboju 2. kola na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru, odigranom u petak na stadionu Ahmad bin Ali, reprezentacija Irana svladala je Wales sa 2-0, piše hrt.hr.

Oba pogotka su Iranci postigli u sučevom dodatku na samom kraju dvoboja. Prvi je mrežu zatresao Roozbeh Cheshmi udarcem sa 22-23 metra u osmoj minuti sučevog dodatka. Konačnih 2-0 postavio je Ramin Rezaeian u 11. minuti dodatka, kad je sigurno realizirao kontranapad, čime su Iranci prvi put na svjetskim prvenstvima uspjeli pobijediti jednu europsku reprezentaciju.

Velški izbornik Robert Page je u odnosu na momčad koja je započela dvoboj s reprezentacijom SAD-a napravio jednu promjenu ubacivši napadača Kiefera Moorea umjesto Daniela Jamesa.

Carlos Queiroz je dobro ispremiješao svoj početni sastav u odnosu na onaj koji je izveo protiv Engleske u uvjerljivom porazu (6-2) na startu ovog turnira, a i promijenio je sustav u 4-1-3-2.

Vratar Hossein Hosseini je zauzeo mjesto među vratnicama umjesto ozlijeđenog Beiranvanda. Rezaeian je zamijenio na desnom boku Dinamovog Sadegha Moharramija, a svoje su mjesto u početnih 11 zauzeli još veznjaci Gholizadeh Ezatolahi te napadač Azmoun

Iranci su ambiciozno započeli dvoboj i bili aktivniji u ranoj fazi stavljajući suparničku obranu na iskušenja. U 7. minuti smo vidjeli i prvi udarac prema vratima, uputio ga je sa 20-ak metara Sardar Azmoun, ali velški vratar Wayne Hennessey nije imao poteškoća u zaustavljanju tog pokušaja.

Međutim, prva prijetnja Walesa bila je vrlo ozbiljna. U 12. minuti se po desnom boku probio Connor Roberts, uputio oštar ubačaj na vrh peterca gdje je uklizao Kiefer Moore i skrenuo loptu, ali je iranski vratar Hossein Hosseini refleksno reagirao i spriječio pogodak.

U 15. minuti se zatresla mreža, ali na suprotnoj strani. Iranci su izigrali obranu Velšana, sam je ostao Ali Gholizadeh i bez problema pospremio loptu u mrežu. Suci na terenu se nisu oglasili, ali je intervencijom računalnog sustava ustanovljeno da je iranski reprezentativac bio u zaleđu kad mu je lopta upućena.

U 15. minuti se zatresla mreža, ali na suprotnoj strani. Iranci su izigrali obranu Velšana, sam je ostao Ali Gholizadeh i bez problema pospremio loptu u mrežu. Suci na terenu se nisu oglasili, ali je intervencijom računalnog sustava ustanovljeno da je iranski reprezentativac bio u zaleđu kad mu je lopta upućena.

Iranci su veći dio prvog poluvremena proveli u svjesnom prepuštanju posjeda Velšanima, da bi prijetili brzim kontranapadima nakon loših dodavanja i pogrešaka suparnika. No, u gotovo svim takvim akcijama iranskim napadačima je nedostajalo malo više umješnosti i preciznosti u završnici, djelomično i zbog dobrih reakcija velških stopera.

Slično se može ustvrditi i za reprezentaciju Walesa koja je imala nešto više loptu u svojim nogama, pokušavala preko bokova stvoriti prilike za ubacivanja, ponajviše prema stasitom centarforu Kieferu Mooreu, ali do njega su lopte rijetko dolazile. Treba pritom pohvaliti i iranske obrambene igrače koji su odigrali poluvrijeme gotovo bez pogreške.

U završnici prvog poluvremena Iran je ponovno bio opasniji. Sardar Azmoun je ostao malo prekratak na jednom ubačaju Nourollahija, a udarac Ahmada s oko 25 metara nije iznenadio Hennesseya.

Kao što je bio slučaj na početku prvog dijela, tako su Iranci bili opasnija momčad i na početku nastavka. Pomalo je i nevjerojatno da su na prijelazu iz 51. u 52. minutu ostali bez pogotka, jer su u razmaku od 15-ak sekundi uputili tri udarca prema vratima i pritom dvaput zatresli vratnicu.

Prvi je to učinio Sardar Azmoun koji je izbjegao zaleđe i nakon sprinta od 40-ak metara s udaljenosti od 7-8 metara pogodio lijevu vratnicu. Odbijena lopta je ostala u posjedu iranskih nogometaša, a novi udarac uputio je Ali Gholizadeh sa 17-18 metara te pogodio desnu vratnicu. Na odbijenu loptu je natrčao Azmoun, ali je njegov pokušaj glavom obranio Hennessey.

U 64. minuti prvi put je u izglednoj situaciji loptu dobio Mehdi Taremi, dvostruki strijelac protiv Engleza. No, njegov pokušaj sa 14 metara uspio je blokirati Ampadu koji se u zadnji trenutak stigao vratiti i pomoći svojoj obrani.

Velšani su nakon sat vremena djelovali kao da su ostali bez energije. Gareth Bale, koji je 110. nastupom u nacionalnom dresu postao velški rekorder, bio je nevidljiv veći dio utakmice, a kako su vezni igrači postajali sve umorniji, Iranci su zagospodarili travnjakom.

Kolika je bila iranska nadmoć pokazat će podatak da su u pola sata igre u drugom poluvremenu uputili 10 udaraca prema suparničkom golu, a Velšani samo jedan.

Zaposleni velški vratar Hennessey je u 73. minuti novom odličnom intervencijom spriječio pogodak. S ruba kaznenog prostora pucao je Saeid Ezatolahi, gađao je donji desni kut, ali velški vratar se ispružio i vršcima prstiju skrenuo loptu u korner.

Izlaskom gotovo cijelog početnog veznog reda iranske reprezentacije, Quierozova momčad je malo pala u tempu, što su iskoristili Velšani te postali opasniji. Najbolju, zapravo, jedinu priliku u drugom dijelu imali su u 84. minuti, kad je Ben Davies opalio s ruba kaznenog prostora, ali je Hosseini uspio izvaditi loptu ispod grede.

Samo minuti poslije Wales je ostao s igračem manje. Taremi je dobio dugu loptu i sa sredine igrališta se sjurio prema velškim vratima. Vratar Hennessey je izašao iz svog kaznenog prostora ne bi li zaustavio tu akciju, ali je Taremi prvi došao do lopte, gurnuo ju u stranu, kad se Hennessey zabio u njega i srušio ga.

Sudac Escobar je velškom vrataru prvo pokazao žuti karton, da bi nakon pregledavanja snimke poništio svoju odluku i isključio Henneseyja.

Iranci su brojčanu prednost iskoristili duboko u sučevom dodatku, kad se već činilo da će velška obrana izdržati. U osmoj minuti dodatka Joe Allen nije uspio izbaciti loptu daleko od svog gola, već je dodao Roozbehu Cheshmiju koji se namjestio za udarac na rubu kaznenog prostora i pogodio donji lijevi kut velškog gola.

Velšani su krenuli po izjednačenje, ostavljajući puno prostora, što su u 11. minuti dodatka Iranci iskoristili. U brojčano nadmoćnom kontranapadu loptu je na ulasku u kazneni prostor dobio Ramin Rezaeian i rutinirano prebacio Dannyja Warda koji je ušao u igru nakon isključenja Hennesseyja.

Iran se bodovno izjednačio s vodećim Englezima u skupini B te će se protiv reprezentacije SAD-a u posljednjem kolu boriti za plasman u osminu finala.

U drugom dvoboju ove skupine večeras (20 sati) će igrati Engleska i SAD.

TIJEK SUSRETA 

WALES – IRAN 0:2

🟥 Hennessey 86′ – crveni karton

⚽Cheshmi 90+8′ 

⚽ Rezaeian 90+10′

STIGLI SU SASTAVI

10:24

Wales je u prvom kolu odigrao 1:1 sa Sjedinjenim američkim državama, dok je Iran pretrpio težak 6:2 poraz od Engleske. 

Izbornik Irana Carlos Queiroz je promijenio pet igrača u odnosu na prvu utakmicu s Engleskom, dok je izbornik Walesa Rob Page napravio jednu važnu promjenu, Kieffer Moore je zamijenio Dana Jamesa.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?