Hrvati diljem svijeta iščekuju utakmicu s Kanadom

Od Madrida preko Cochabambe do Toronta tisuće Hrvata diljem svijeta pripremaju se za gledanje utakmice Hrvatske i Kanade na Svjetskom prvenstvu te očekuju pobjedu, piše hrt.hr.

Pizzeria Dos Amigos, hrvatskih vlasnika, nalazi se u glavnom gradu Španjolske. Na njenom zidu su fotografije sportaša Luke Modrića, Dražena Petrovića, Ivana Balića, znanstvenika Ruđera Boškovića te priča o kravati.

Utakmica se igra u nedjelju u 17 sati po lokalnom vremenu.

– S obzirom na to da se igra u to vrijeme očekujemo više posjetitelja nego za vrijeme prve utakmice, kažu ondje.

Oko 20 navijača Hrvatske već je potvrdilo dolazak, među njima i Daniel Erhardt. – U našoj maloj zajednici u Španjolskoj osjeća se uzbuđenje, kaže taj zaposlenik jedne banke za Hinu.

– Još je živo sjećanje na odličan rezultat od prije četiri godine, no mlaki rezultat protiv Maroka prošle srijede potiče napetost. Mislim da naši dečki mogu izboriti bolji rezultat, ističe Erhardt.

Tada će u Cochabambi, gradu u središnjoj Boliviji, biti 12 sati. Lokalna hrvatska zajednica prije nekoliko dana je pozvala na okupljanje.

– Ove godine smo dobro pripremljeni. Imamo zastave i dresove, baš kao i prije četiri godine. Okuplja se čitava naša zajednica, rekla je Ljubica Golac, dopredsjednica Hrvatske zajednice Cochabambe.

– Mi smo potomci Hrvata, ponosni i što smo Bolivijci, dodala je za lokalne novine Los Tiempos.

U Boliviji, srcu Južne Amerike, živi oko 10.000 Hrvata, podatak je Državnog središnjeg ureda za Hrvatske izvan Hrvatske.

Godine 2018., kada je reprezentacija Hrvatska osvojila srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu, u Cochabambi se okupilo 300 članova hrvatske zajednice.

– Ima nas svih uzrasta. Prva, druga, treća i četvrta generacija iseljenika. Većinom smo stari između 30 i 60 godina, te s brojnom djecom, objašnjava Golac.

Hrvati će se okupiti pa svi zajedno u koloni krenuti ulicama Cochabambe s istaknutim trobojnicama i crveno-bijelim kvadratićima.

Marinko Burić
 i njegova obitelj u kanadskom gradiću Haltonu Hillsu, pored Toronta, spremaju se za odlazak kod prijatelja na gledanje utakmice. Svi imaju kockaste dresove.

Burić, rođen u Kanadi, vjeruje da će to biti glasno jutro jer će mnogi navijati za Hrvatsku premda je Kanada prvi put na Svjetskom prvenstvu nakon 36 godina.

– Oduvijek sam bio bliži reprezentaciji Hrvatske, nego Kanade, rekao je Burić za kanadsku novinsku agenciju The Canadian Press.

Susan Katana Cork 
ističe da joj je bilo teško odlučiti se za jednu od te dvije momčadi, no na kraju je ipak izabrala Hrvatsku.

– U sebi sam podijeljena jer sam Kanađanka, ali sam i Hrvatica zbog obiteljskog naslijeđa, kaže Susan u gradu Markham. Voljela bih vidjeti pobjedu Hrvatske unatoč činjenici što sam rođena i odrasla u Kanadi, dodaje.

Erica Zlomislić
, direktorica Croatian Heritage Association, nada se da će u osminu finala proći obje reprezentacije: – Volim Kanadu, ali se nadam pobjedi Hrvatske, kaže Zlomislić koja će utakmicu gledati s obitelji u svom domu u Torontu.

Zlomislić, Kanađanka hrvatskih korijena, kao novinarka je izvještavala iz ratom pogođene Hrvatske 1990-ih a ima i hrvatski dres sa Svjetskog prvenstva 1998. na kojem je reprezentacija osvojila brončanu medalju.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?