Pod brojem dosjea Sebije Izetbegović na Medicinskom fakultetu u Sarajevu upisan muškarac

Zašto je Vijeće Medicinskog fakulteta u Sarajevu iznenada i bez jasne nadležnosti u ovom slučaju potvrdilo nalaz komisije koja je s prof. dr Enrom Suljić na čelu „istraživala“ i „dokazala“ da je sva dokumentacija o magisteriju i akademskom putu dr. Sebije Izetbegović ispravna, pita se sarajevski portal Raport i navodi da dio odgovora do kojih je došao ukazuje da generalna direktorica KCUS-a i njeni najvjerniji poslušnici možda idu u novu aferu. Raport dalje navodi da njegovi izvori s Medicinskog fakulteta i KCUS-a kažu kako bi slučaj “diploma” mogao dobiti novi zaplet. Posebno nakon što je inspekcija ponovo na Medicini češljala dokumentaciju.

Podsjetimo, Senat UNSA-e na posljednjem zasjedanju dao je rok od mjesec Medicinskom fakultetu u Sarajevu da se pronađu i dostave Rektoratu nedostajući dokumenti o magisteriju Sebije Izetbegović. Najspornije je povezivanje perioda njenog postdiplomskog studija u Zagrebu i Sarajevu. Izetbegović je Medicinskom fakultetu dostavila izjavu da je položila 10 ispita u Zagrebu. Tu izjavu je uvažio tadašnji dekan Nedžad Mulabegović, a na osnovi toga Izetbegović je mogla steći zvanje magistra.

No, kad se počelo češljati taj proces ispostavilo se da nešto ne štima, odnosno da su sporni dokazi o ispitima položenim u Zagrebu te ekvivalenciji tih ispita. Medicinski fakultet u Zagrebu službeno je potvrdio da postoji samo upisnica Sebije Izetbegović iz 1992. godine i ništa više. Pojavio se i indeks Sebije Izetbegović s ispitima i ocjenama te potpisima profesora, ali bez ovjere.

Mjesec postavljenog roka Senata UNSA-e istječe uskoro. Komisija u sastavu dr. Enra Suljić, prof. emeritus Mirza Dilić, prodekanica za financije Medicinskog fakulteta Nermina Babić, dr. Amela Džubur-Alić i šefica Studentske službe Medicinskog fakulteta Taida Nakić je utvrdila kako je dokumentacija Sebije Izetbegović uredna. A to je potvrdilo i Vijeće Medicinskog fakulteta koje je naprasno sazvano u četvrtak.

Indikativno je da je sjednica Vijeća sazvana dan nakon što je, kako saznaje Raport, Županijska uprava za inspekcijske poslove Županije Sarajevo vršila novi inspekcijski nadzor na Medicinskom fakultetu. Povod i ovog nadzora, baš kao i onog iz lipnja ove godine, jest dokumentacija o stjecanju magistarskog zvanja Sebije Izetbegović.

Prema dokumentaciji koju je Raport dobio od svojih izvora s Medicinskog fakulteta, inspektori ni ovaj put nisu dobili odgovor na pitanje je li se Izetbegović upisala na studij na osnovi natječaja. Osim toga, njen upisni list nije do kraja popunjen, odnosno nedostaju podaci o nazivu visokoškolske ustanove koju je upisala, broj upisnice, podaci o studentu, a nema čak ni potpisa. Utvrđeno je i da je upis za drugi semestar nepotpuno popunjen, te da ne sadrži iste podatke kao i upisni list, a da je broj dosjea 830/60 napisan olovkom?! Slično je i s upisom na treći semestar, gdje nedostaje i broj dosjea.

Inspektori su utvrdili još jednu zanimljivu činjenicu i to uvidom u matične knjige. Kako se vidi iz dokumentacije, pod brojem dosjea 836, koji je napisan olovkom na Upisnom listu Sebije Izetbegović, vodi se Senad Sarić.

Prema saznanjima Raporta, inspekciji je rečeno kako u dosjeu Sebije Izetbegović nema dokaza, odnosno prijava o polaganju ispita na Medicinskom fakultetu u Sarajevu za magistarski studij. Dosje sadrži jedino ovjerenu kopiju indeksa Sebije Izetbegović s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji je izdan 1993. godine. U indeksu je navedeno da je Izetbegović položila 10 ispita za koje su upisane ocjene. Međutim, nije nađen zahtjev za nastavak studija na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Poznato je da taj zagrebački indeks nikad nije dobio potvrdu iz Zagreba da je autentičan.

Tijekom nadzora inspektorima su kao dokaz o načinu prelaska Sebije Izetbegović s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na Medicinski fakultet UNSA-e, odnosno o tome kako su priznati položeni ispiti, predočena dva lista papira na kojima je na engleskom jeziku rukom napisano 10 ispita s ocjenama prema kopiji indeksa te devet naziva predmeta bez ocjena. Kako je rečeno Raportu, na ovim papirima nema datuma, pečata niti potpisa.

Uvidom u Matičnu knjigu magistranata, inspektori su utvrdili da je Sebija Izetbegović upisana pod rednim brojem 437. Tu se navodi da je ona 19.3.1998. godine obranila magistarski ispit. Ali nije napisano kada je Izetbegović upisala magistarski studij i kada je apsolvirala. Također, nije navedeno ni da je podigla diplomu.

Prema informacijama Raporta, zapisnik inspekcijskog nadzora u kojem su utvrđeni nedostaci potpisale su Babić, Džubur-Alić i Nakić. A upravo su njih tri, između ostalih, članice komisije koja je utvrdila da je dokumentacija o akademskom putu Sebije Izetbegović savršeno uredna.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?