Džeba o Berini Fejzić: Ovo je najprecizniji primjer manipulacije radi uzurpacije pozicije Hrvata

Izjasniti se kao pripadnik hrvatskoga naroda samo radi dolaska do pozicije koja pripada tom narodu i na kojoj bi se trebala predstavljati određena hrvatska zajednica – pravilo je kojim brojni bošnjački politički predstavnici već više od dva desetljeća sustavno otimaju Hrvatima pravo da svojim glasovima izaberu svojeg predstavnika, piše Večernji list BiH.

Zahvaljujući kontroverznim i neustavnim odredbama Izbornog zakona, prema kojima se iz svake županije bira po jedan pripadnik svakog konstitutivnog naroda ako je takav biran u tamošnju županijsku skupštinu, bošnjački političari su i ove godine uspjeli iz većinski bošnjačkih županija doći do pozicija u Klubu hrvatskog naroda u federalnom Domu naroda, a upravo se ovih dana takvo što dogodilo u Bosansko-podrinjskoj županiji.

Izbor u Skupštinu

Berina Fejzić, koja se izjasnila kao Hrvatica, tako je na sjednici Skupštine Bosansko-podrinjske županije Goražde izabrana u Klub Hrvata u federalni Dom naroda. I tako će četiri godine u federalnom Domu naroda Fejzić “predstavljati” Hrvate Goražda iako je Hrvati Goražda nisu mogli izabrati s obzirom na to da ih je u toj županiji svega 23. Fejzić je ovim potezom očito krenula stopama svojeg oca Edima koji se, izjašnjavajući se kao Hrvat, služio istom taktikom kako bi u ranijem mandatnom razdoblju ušao u federalni Dom naroda, odnosno u Klub hrvatskoga naroda.

No, tko je Berina Fejzić. Riječ je o kandidatkinji koja je na listi Bosanske narodne stranke (BNS) osvojila 314 glasova na ovogodišnjim općim izborima te tako ušla u Skupštinu Bosansko-podrinjske županije.

Nakon što je bošnjačkim glasovima izabrana u Skupštinu, ona je poslala SIP-u na ovjeru svoju kandidaturu za izaslanicu u Klub hrvatskoga naroda, a s obzirom na to da nije bilo drugih kandidata, u startu je bilo jasno kako će upravo ona biti (samo)izabrana.

Damir Džeba, izaslanik u Klubu hrvatskoga naroda u federalnom Domu naroda, komentirajući navedenu situaciju, kazao je kako je riječ o nastavku uzurpacije.

– Ovo je najprecizniji primjer manipulacije radi uzurpacije pozicije Hrvata – poručio je Džeba.

Scenarij je ponovno aktualizirao činjenicu da je visoki predstavnik u svojim izmjenama Izbornog zakona zadržao spornu odredbu prema kojoj se iz svake županije bira po jedan pripadnik svakog konstitutivnog naroda ako je takav biran u tamošnju županijsku skupštinu. A s druge strane, Ustavni sud BiH je u presudi “Ljubić” tu odredbu proglasio neustavnom jer je omogućavala da jedan narod drugom bira predstavnika, čime se narušava ustavno načelo konstitutivnosti naroda.

I dok o Berini ne postoji mnogo podataka iz političkog rakursa, Edim Fejzić ime je koje je dobro poznato u domaćem političkom i medijskom prostoru.

Prošli izbori

Postupajući sudac Općinskoga suda u Goraždu donio je u veljači prošle godine prvostupanjsku presudu kojom je Fejzića oglasio krivim zbog kaznenog djela povrede slobode odlučivanja birača. Fejzić je prvostupanjski osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 1000 konvertibilnih maraka i kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca, a koja se neće izvršiti ako optuženi u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo, potvrđeno je tada iz Tužiteljstva Bosansko-podrinjske županije.

Podsjećamo, Edim Fejzić optužen je da je dana 7. listopada 2018. godine na hodniku ispred prostorija stranke Goraždanska priča u Goraždu, u namjeri da podmićivanjem utječe na birače u Bosansko-podrinjskoj županiji da na izborima za zastupnika u Skupštini Bosansko-podrinjske županije, održanim 2018. godine, glasuju za njega, svjedoku iz Goražda predao iznos od 100 KM kako bi mu on, uz svoj glas i glas svoje supruge, iz kruga svoje obitelji i prijatelja osigurao još četiri glasa na listi za zastupnika u Skupštini Bosansko-podrinjske županije.

Optuženi Edim Fejzić je s Tužiteljstvom zaključio sporazum o priznanju krivnje. Postupajući sudac je nakon provedene zakonske procedure prihvatio sporazum o priznanju krivnje i donio prvostupanjsku osuđujuću presudu.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?