Marokanski migranti osim u Belgiji, divljali nakon utakmice i u Nizozemskoj; ozlijeđeni policajci

Belgijske gradove Bruxelles i Antwerpen, zajedno s nizom gradova u susjednoj Nizozemskoj, potresli su masovni neredi nakon što su marokanski navijači izašli na ulice da bi proslavili pobjedu svoje momčadi nad Belgijom od 2-0 u nedjelju na Svjetskom prvenstvu.

Iako je Belgija daleko od Maroka, u zemlji je više od 500.000 ljudi marokanskog podrijetla. Scene nasilja brzo su se proširile društvenim mrežama, a huligani su palili vozila, pljačkali trgovine, pa čak i napali policijsku postaju.

Policija je upotrijebila suzavac da bi ih rastjerala, no neredi su potrajali do večeri, što je rezultiralo paljenjem više vozila. Pobjeda Maroka doživljena je kao još jedno veliko iznenađenje tijekom turnira, a malo je tko vjerovao da je momčad sposobna nadmašiti Belgiju, koja je trenutačno druga reprezentacija na svijetu.

Desetak izgrednika privele su vlasti u Bruxellesu gdje je policija upotrijebila vodene topove i ispalila suzavac da bi rastjerala gomilu, dok je osam uhićeno u lučkom gradu Antwerpenu.

Neredi i u Nizozemskoj

S druge strane granice u Nizozemskoj, vozila su zapaljena u Amsterdamu, a grupa od približno 500 izgrednika napala je policiju u Rotterdamu, bacajući staklo i vatromet na predstavnike reda, što je rezultiralo ozljedama dvojice policajaca. Nizozemska policija rastjerala je gomilu u Haagu i Utrechtu, prema tvitovima nizozemske nacionalne policije, javlja Remix.


“Jedan je policajac pretrpio oštećenje sluha, a drugi je dobio nešto u glavu”, rekao je glasnogovornik rotterdamske policije.

Gradonačelnik Bruxellesa, Philippe Close, rekao je da najoštrije osuđuje incidente.
U snimci objavljenoj na Twitteru vide se muškarci kako se smiju dok su u Bruxellesu napadnuta kola hitne pomoći. Na istoj objavljenoj snimci vidi se da pojedinci raznim projektilima napadaju policijski kombi. Jedna je osoba u Bruxellesu teško ozlijeđena nakon što je pogođena kamenom u lice.

Claire Martens, predsjednica stranke VVD u Amsterdamu rekla je: “Ovo nije bila zabava. To su tipovi koji misle da oni upravljaju ulicama, a ne policija. Ne možemo to prihvatiti. Zašto su (vlasti) tako kasno intervenirale? Kako ćemo to spriječiti sljedeći tjedan?”.

Šef flamanske stranke s desnog spektra Tom van Grieken rekao je da su Belgijanci marokanskog podrijetla slobodni napustiti zemlju.

Belgija, zemlja od 11,5 milijuna stanovnika, ima jednu od najvećih populacija muslimana u cijeloj Europi u odnosu na broj stanovnika, a Marokanci čine ogroman udio te populacije, prenosi narod.hr.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?