Opera splitskog HNK premijerno izvela Verdijevu “La traviatu”

Operni ansambl Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu u subotu navečer premijerno je izveo remek-djelo Giuseppea Verdija “La traviata” u režiji Roberta Boškovića i pod ravnanjem maestra Jure Bučevića, piše hrt.hr.

U naslovnoj ulozi Violette Valéry nastupila je proslavljena sopranistica Lana Kos, koja je nakon splitske premijere istaknula kako je Violeta dio nje, s obzirom na to da tu ulogu igra dugi niz godina na raznim pozornicama.

– Drago mi je što sam mogla igrati ‘svoju’ Violetu, jer sam imala podršku redatelja Boškovića i dirigenta Bučevića koji su mi dozvolili da u kostur predstave unesem dio sebe, rekla je Kos dodavši kako je publika to prepoznala te ju je nagradila višeminutnim pljeskom.

Premijera Verdijeve opere izvedena je pred punom dvoranom splitskog HNK-a, a dirigent Bučević novinarima je rekao da je zadovoljan izvedbom premijere.

– Nakon korone mi smo se zaželjeli pune dvorane gledatelja, a publika se zaželjela dobrih predstava. Ovom premijerom ispunjane su obje želje i predstava je bila fantastična, rekao je Bučević.

Redatelj Robert Bošković napomenuo je da je izvedba “La traviate” spoj klasike i modernoga, rekavši da se kao redatelj te predstave “poslužio malim trikovima, režirajući ovu operu na dramski način”.

U ulozi Alfreda Germonta nastupio je brazilski tenor Max Jota, a kao Giorgio Germont debitirao je bariton Marko Lasić.

U središtu radnje ove opere je priča o pariškoj kurtizani, “posrnuloj ženi”, koja žrtvuje sve za ljubav. Od opijajuće sreće napitnice (Brindisi) do prigušenog dirljivog trećeg čina u kojem se susreću nada i očaj, “La traviata” je duboko emotivno belkantističko remek-djelo najvećeg opernog majstora Verdija.

Nakon premijere, “La traviata” je na repertoaru splitskoga kazališta 28. i 29. studenoga, a iz kazališta ističu da su ulaznice za te dvije predstave rasprodane.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?