Škoti će zabraniti udarce glavom prije i nakon susreta

Škotski nogometni savez zabranit će udaranje lopte glavom neposredno prije i nakon utakmica kao rezultat novog istraživanja bolesti mozga kod umirovljenih nogometaša, piše hrt.hr.

Klubovima je također savjetovano da ograniče ponavljajuće vježbe udaranja lopte glavom na samo jednom tjedno. Škotska je već zabranila igru glavom na treningu igračima do 12 godina.

– Vježbe treninga koje bi mogle uključivati ponovljene udarce glavom ne bi se trebale odvijati na dan prije utakmice ili dan nakon utakmice, navodi se u smjernicama objavljenim u ponedjeljak.

Studija iz 2019. o Utjecaju na cjeloživotno zdravlje i rizik od demencije (FIELD) koju je provelo Sveučilište u Glasgowu i uz potporu Škotskog nogometnog saveza otkrila je da su bivši profesionalci izloženi većem riziku od demencije.

Škotski FA priopćio je da je proveo novo istraživanje u suradnji s klinikom Hampden Sports Clinic o utjecaju treninga igre glavom u profesionalnim muškim i ženskim utakmicama za odrasle.

FA je rekao da 70 posto trenera podržava uvođenje smjernica za igranje glavom, dok 64 posto igrača smatra da bi igranje glavom trebalo ograničiti na treningu.

– Moguća veza između udarca glavom, ozljede glave i neurodegenerativne bolesti u nogometu i dalje će biti predmetom znanstvenih istraživanja, rekli su Škoti.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?