Međugorje: Otvorena biciklistička staza ‘Kraljica Mira’

U organizaciji Broćanske udruge mladih i Hrvatskog planinarskog društva Brotnjo u Međugorju je otvorena biciklistička ruta “Broć”, odnosno njena prva od tri faze – staza “Kraljica Mira”, a otvorenje je obilježeno prvom zajedničkom vožnjom.

Otvorenje biciklističke staze započelo je okupljanjem sudionika na Ćorkovom Docu u Međugorju, u ulici fra Vendelina Vasilja. Nakon kratkih uputa koje im je kazao Martin Ivanković, predsjednik BRUMA-a (Broćanske udruge mladih) i jedan od organizatora, brojni sudionici, od kojih i mnoga djeca, krenuli su oko 11 sati biciklističkom stazom koju su zajedno pripremali više mjeseci.

Martin Ivanković je podijelio par riječi o samoj organizaciji ovoga projekta, kao i o cilju jedne ovakve hvalevrijedne ideje.

„Danas smo se okupili na dan otvaranja naše biciklističke staze, naime naša sekcija Hrvatskog planinarskog društva Brotnjo sa svojim članovima je već nekih par mjeseci radila na pripremanju ove staze. Cilj cijelog ovog projekta je promocija, kako tjelesne aktivnosti, ali možda najviše promocija našega kraja. Iskreno, tijekom cijele ove organizacije događaja, i mi koji smo bili usko vezani za pripremanje, smo se iznenadili i oduševili stazama kojima ćemo prolaziti. Ovo je samo prva od tri staze koje ćemo raditi u našoj općini. Ova staza se zove „Kraljica Mira”, dok je cijela ruta nazvana „Broć”. Iduće dvije staze bi trebali implementirati u narednoj godini, a ovaj projekt je proistekao prošlo ljeto iz jednog malo većeg projekta kojeg smo aplicirali preko američke organizacije za međunarodni razvoj (USAID Bosnia and Herzegovina), gdje smo dobili novac, kao za sve ostalo, tako i za realizaciju ove staze i evo baš se veselim što smo se ovdje danas okupili u ovolikom broju i što ćemo upriličiti ovaj dan otvaranjem”, kazao je Martin, kazavši nam kuda sve vodi biciklistička staza „Kraljica Mira”, kao i kojim mjestima će ići i ostale dvije staze u Brotnju.

„Što se tiče ovih triju biciklističkih staza, ova prva staza će voditi kroz Međugorje, pa na Miletinu, zatim se vraća dijelom u Međugorje, onda u Vionicu, pa nadalje ide se dijelom i kroz Šurmance, zatim kroz Bijakoviće, odnosno kroz podnožje Brda ukazanja, te onda natrag u Međugorje. Staza je duga oko 18 kilometara, te prvenstveno vodi nekim poljskim putevima. Dijelom smo morali, nažalost, izaći na asfaltirane ceste jer ih nismo mogli drugačije zaobići. Tako će biti i u narednim fazama za naredne dvije staze, većinom ćemo koristiti već implementirane i postojeće poljske puteve, gdje ćemo htjeti ljude što više voditi u prirodu i na taj način ćemo nekako pokušati promovirati cijeli ovaj naš kraj. Druga staza ići će kroz takozvano „Gornje Brotnjo”, dakle ići će kroz Služanj, Ograđenike, Dragićinu, Hamziće, Blatnice i sva ostala sela koja se nalaze na tim rutama i ponovno će se vraćati negdje u Čitlučko polje. Treća faza, odnosno staza, će se zvati staza „fra Didak Buntić”, te će ići kroz Paoču, Gradniće, Blizance, Krehin Gradac i slično”, kazao nam je Martin Ivanković, a nekoliko riječi s nama je podijelio i Robert Hodžić iz Ljubuškog, sudionik današnje biciklističke vožnje, inače član Paragliding kluba Ljubuški.

„Došao sam ovdje na poziv Martina, Ivane, Vlade i ostale ekipe na ovo današnje otvaranje biciklističke staze. Podržavam uvijek sve takve manifestacije gdje je sport, druženje i priroda. Vidim da su dosta aktivni u svome društvu i tako sam i ja došao ih podržati. Ova inicijativa znači puno za mladog čovjeka, za njegovo zdravlje, kako tjelesno, tako i psihičko, jer bolje im je ovdje nego da su recimo u kući i na videoigricama. Ovdje se druže, dobit će na kondiciji, sutra će moći još dalje ići i razvijati se”, kazao je Robert Hodžić.

Fotografije možete pogledati na OVOM LINKU.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?