Tjednima su čitali komentare na portalima kao Ljubuski.net i Poskok.info i evo što su otkrili

Od početka rujna do sredine studenog, šestorica istraživača su čitali komentare na portalima i pravili analizu koliko je bilo mrzilačkih komentara.

Riječ je bila o kampanji koju je provodilo Vijeće za tisak i online medije u BiH, uz podršku Misije OSCE-a u BiH, a naziv kampanje je bio “STOP! Govoru mržnje”.

Tako su istraživači svakodnevno čitali i analizirali komentare na više portala, a među njima su i poskok.info, ljubuski.net, banjaluka.net, srpskacafe.com, katera.news, rtvbn.com, avaz.ba, klix.ba, tuzlalive.ba, depo.ba, radiosarajevo.ba i slobodna-bosna.ba.

Ispod svakog komentara koji je ocijenjen kao huškački govor, govor mržnje ili prijetnja bi ostavili znak “Stop! Govoru mržnje”.

Analitičar, doc. dr. Vuk Vučetić, predstavio je rezultate monitoringa praćenja korisničkih komentara.

U kampanji je zabilježeno 87.429 komentara, od čega se 6.094 ili 7% odnosilo na komentare sa elementima govora mržnje.

“Rezultati istraživanja pokazuju da su tijekom predizbornog, ali i postizbornog razdoblja u komentarima na online portalima dominirale uvrede, vulgarnosti, prepucavanja dok je zabilježeno relativno malo radikalnih poziva na ubojstvo i ekstremnih oblika govora mržnje. Ovakvi rezultati, između ostalog, mogu da sugeriraju da redakcije medija ulažu dodatne napore kako bi se smanjio broj negativnih komentara u odnosu na neka prethodna razdoblja”, istaknuo je Vučetić, a čitavu analizu pogledajte OVDJE

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)