Zbog Praljka su se Čapljinci danas skupili, bila je bakljada, palili su svijeće…

Pet godina je prošlo od smrti načelnika Glavnog stožera HVO-a generala Slobodana Praljka koji je svoj život okončao u Haškoj sudnici ispivši bočicu otrova.

Razlog ovom činu bila je presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) kojom je general Praljak osuđen na 20 godina zatvora za ratne zločine.

Nakon što je žalbeno vijeće potvrdilo Praljkovu prvostupanjsku kaznu od 20 godina zatvora on im je kazao: “General Praljak nije ratni zločinac i s prijezirom odbacujem vašu presudu!”, te ispio sadržaj iz bočice.

Istraga je pokazala da se u bočici nalazio kalijev cijanid.

Pored murala posvećenog generalu Praljku koji se nalazi u ulici Mate Bobana u Čapljini večeras su građanke i građani Čapljine i Mladež HDZ BiH Čapljina zapalili svijeće u sjećanje na generala Praljka te su kao simbol pete godišnjice smrti, ispred murala napravili broj 5 od lampiona.

Članovi BBB Čapljina su uz bakljadu također odali počast generalu Praljku pokraj murala načinjenog njemu u čast.

Navedeni mural u generalovom rodnom gradu Čapljini, na kojem je iscrtan njegov lik i ispisane njegove posljednje riječi “Slobodan Praljak nije ratni zločinac, s prijezirom odbacujem vašu presudu” izrađen je nekoliko dana poslije generalove smrti, piše čapljinksi portal Djaka city koji donosi i fotogaleriju s večerašnjeg događaja.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?