Čaša Škegrine blatine Carsus u londonskom restoranu Fat Duck košta 25,48 eura

Hercegovačka zemlja daje vrhunska vina čiji kvalitet je prepoznao londonski restoran Fat Duck.

Ljubiteljima gastronomske scene dobro je poznat, a nosi tri Michelin-ove zvjezdice. Prestižnu titulu za najbolji restoran po izboru World’s 50 Best Restaurants dobio je 2005. godine, piše Bonjour.

Heston Blumenthal je šef restorana koji je prepoznao kvalitet hercegovačkih vina i uvrstio ih u degustacijski jelovnik Discovery. Radi se o vinima vinarije Škegro čiji se vinogradi nalaze u mjestu Radišići kraj Ljubuškog. Prvi vinograd ove obitelji je brojio 2.500 trsova žilavke i blatine. Uspjeli su povezati površinu pod vinovom lozom i vinariju, a imaju i kooperante. Poznati su i po proizvodnji trnjaka, autohtone sorte.

Unutar vinske karte restorana Fat Duck možemo pronaći blatinu Carsus, koja se kvalificirala za wine pairing na degustacijskom meniju koji košta 169 funti (369 KM). Osim toga, ovo vino se našlo na listi vina na čaše, a za blatinu Carsus potrebno je izdvojiti 22 funte, odnosno 25,48 eura. Svoje mjesto su dobile žilavka Krš Crni i blatina Krš Crni vinarije Škegro iz 2021. godine.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?