U Tomislavgradu se čuva jedna od najmanjih knjiga u svijetu

Knjiga koja se čuva u Franjevačkoj knjižnici u Tomislavgradu jedna je od najmanjih na svijetu, piše Jabuka.tv.

Tiskana je u Njemačkoj 1952. godine, a može se čitati samo pod povećalom ili mikroskopom.

Čak ni naočale za čitanje ne pomažu u namjeri da pročitate ono što piše u jednoj od najmanjih knjiga na svijetu. Veličina knjige je 5×5 milimetara, a stranica 3,5×3,5 milimetara i ima ukupno 15 stranica.

Knjiga sadrži Zakletvu vjernosti na sedam jezika.

Ako ispadne iz ruke, veliki je izazov pronaći ju. Pedesetih godina prošlog stoljeća objavljena je zajedno s još tri minijaturne knjige.

 „Volim se našaliti i reći da su to dobra djela bh. političara, jer je to najmanja knjiga i malo izaziva podsmijeh, uglavnom je dosta atraktivan eksponat“, kaže Stipan Dilber, kustos Franjevačkog muzeja Tomislavgrad.

„Sad kad su moderne tehnologije, ima manjih knjiga, čuda na papirićima, koga zanima može istražiti na internetu, ali mi imamo najmanju klasično tiskanu knjigu na svijetu. Tiskana je u Münchenu 1952. za financiranje Gutenbergovog muzeja u Mainzu. Tiskane su zapravo četiri serije tih knjiga, mi imamo jednu od te četiri serije“, objasnio je Vinko Šarac, knjižničar.

Inače, biblioteka u Tomislavgradu broji više od 50.000 naslova, a među brojnom suvremenom i stručnom literaturom nalaze se i stare povijesne knjige te neobjavljeni rukopisi poput austrijskog meteorološkog zapisa za cijelu BiH iz 1893. godine.

@ehercegovinaportal #smallest #book #ever #bosnia #tomislavgrad ♬ original sound – ehercegovinaportal
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?