U Ljubuškom najviše čitali o nestanku djevojčice

U Knjižnici u Ljubuškom u koju se prošle godine učlanilo 400 čitatelja na listi najčitanijih djela u prošloj godini našao se i roman „Kći”.

Riječ je o prvijencu spisateljice Jane Shemilt, britanske književnice koja je 30 godina radila kao liječnica opće prakse.

Jane Shemilt završila je postdiplomski studij kreativnog pisanja, a “Kći” je pisala tri godine.

Roman je postao čitateljski hit, a oduševljeni su bili i kritičari pa je “Kći” bila u užem izboru za nagrade Janklow, Nesbitt i Lucy Cavendish. Sa suprugom neurokirurgom Jane Shemilt ima petero djece i živi u Bristolu.

Radnja romana se vrti oko Jenny, uspješne obiteljske liječnice, majke troje tinejdžera i supruge uvaženog neurokirurga, čiji naizgled idealan život se počinje raspadati kad se njezino najmlađe dijete, petnaestogodišnja Naomi, ne vrati kući nakon školske predstave,

U intervjuu objavljenom u Nacionalu, Shemilt je rekla kako je roman kompleksna mješavina.

„Korijen romana je u obitelji i ljubavi, a to čini srce ljudskog iskustva. Osim toga, u priči dodirujem primarne strahove, strah od gubitka voljenog djeteta. Zapravo je teško zamisliti moćniju prijetnju”, rekla je Shemilt, dodavši kako se nadala će čitatelji moći vidjeti iza brzih događaja povezanih uz nestanak, da će opaziti dublje teme gubitka, tuge, identiteta i majčinstva.

„Knjiga je ujedno i potraga za procesom dječjeg odrastanja i odvajanja od roditelja, pa sam bila oduševljena kad mi je jedan čitatelj rekao da je priča zapravo metafora za to univerzalno iskustvo”, rekla je Shemilt o svom prvijencu.

Kako je objavio portal Jabuka.tv, uz roman Kći, Ljubušaci su u prošloj godini najviše posuđivali i Hosseinijevih ”Tisuću žarkih sunaca”, Safakovih „40 pravila ljubavi”, Rileyjevu ”Svjetlost s prozora”.

Na popisu su i Gowdin „Zlatni sin”, Riversova „Nespomenuta”, Johnsonov „Put soli”, Afsharovo „Mjesto tišine”, Moccia s „Tri metra iznad neba”, te Hosseinijev „Gonič zmajeva”.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?