Hrvatska: Evo što trebate znati u postupku zamjene kuna za euro – video

Točno mjesec dana prije uvođenja eura, građani mogu kupiti paket eurokovanica. Na pitanja koja građane i tvrtke zanimaju pri uvođenju nove valute odgovaraju izvršni direktor Hrvatske narodne banke za gotov novac Tihomir Mavriček i savjetnica Uprave Fine Gordana Soldo, piše hrt.hr.

HRT bio je na prvom danu prodaje paketa eurokovanica u jednoj od poslovnica Fine. Tamo nema gužvi, ali primijetili smo da su ljudi koji su jutros došli u Finu ujedno i kupili svoje prve pakete eurokovanica. Iz Hrvatske pošte javljaju da su do 12 sati prodali 22 tisuće paketa. U Fini koja ima nešto manje poslovnica prodano je 8 tisuća paketa. Kovani novac tiskan je u Hrvatskoj s hrvatskim motivima, a kovnica radi dalje u tri smjene i opskrba je u tijeku. 

– Bilo je vrlo jednostavno na Fini samo se daje 200 kuna i dobije se dva paketa bez ikakvog problema za razliku od banke gdje sam morao davati osobnu iskaznicu, bankovnu iskaznicu pa potpisivati papir koji je onda ostao kod njih, za HRT Dnevnik rekao je građanin.

– Bez problema sam zamijenila 100 kuna u paket novih kovanica i jako se veselim da ću imati hrvatske znakove na euro novcima, istaknula je građanka.

 – Dva paketa to je maksimum koliko se može jednokratno uzet, možda bi kupio da se može više i za punicu možda familiju da oni ne moraju, kazao je građanin.

Mjesec dana prije uvođenja eura kao službenog sredstva plaćanja u Republici Hrvatskoj građanima je omogućeno da nabave početne pakete eurokovanica.

– Početni paket eurokovanica za potrošače sadržava ukupno 33 eurokovanice s hrvatskom nacionalnom stranom, a to su konkretno 3 kovanice od 2 eura, 3 kovanice od 1 eura, 5 kovanica od 50, 20 i 10 centi, 3 kovanice od 5 centi, 4 kovanice od 2 centa i 5 kovanica od 1 centa. Ukupna vrijednost tih kovanica iznositi 13 eura i 28 centi, a od danas taj paketić naši građani mogu nabaviti za 100 kuna u svim poslovnicama banaka, Fine i Hrvatske pošte, za emisiju Hrvatskog radija rekao je izvršni direktor Hrvatske narodne banke za gotov novac Tihomir Mavriček.

– Bitno je tu napomenuti kako te kovanice koje su u početnom paketu eurokovanica počinju biti sredstvo plaćanja od 1. siječnja 2023. i prije toga se ne smiju koristiti kako u Hrvatskoj tako i u svim zemljama u kojima je euro domaća valuta, dodao je. 

Poslovnice Fine očekuju pojačan broj građana u svojim poslovnicama, a građani po svoje pakete kovanica mogu doći do kraja prosinca. 

– Očekujemo pojačan promet, spremni smo, spremamo se i operativno i procesno već par mjeseci za uvođenje eura. Ono što je bitno za naglasiti je da naši građani mogu doći u poslovnicu Fine, Hrvatske pošte i poslovnice banaka od danas pa sve do kraja prosinca. Ono što mi očekujemo je da će građani prepoznati ne samo da kupuju svoje početne pakete zbog toga da bi u prvim danima siječnja imali kovanice za plaćanje već zato što je to specifičan paket s hrvatskim obilježjima koji kada od 1. siječnja uđemo s našim eurima u cijelu Europsku uniju mogućnost da ćete dobiti euro s hrvatskim obilježjima će biti puno manja, kazala je savjetnica Uprave Fine Gordana Soldo.

Koliko svaki građanin može kupiti paketa eurokovanica?

– Propisano je i uređeno da svaki potrošač može kupiti u jednoj transakciji 2 paketa, istaknuo je Mavriček.

– Apeliramo da se ne gomilaju kod kuće ti paketići kako bi ih bilo za sve naše građane. Ukupno ćemo ih izraditi milijun i 200 tisuća komada, dodao je. 

Od 27. ovog mjeseca poduzetnici će moći dobiti do 10 tisuća eura na temelju potpisane izjave .

– Poslovni subjekti mogu se posebno predopskrbiti na 3 načina, prvi je sklapanje ugovora s poslovnom bankom o posrednoj predopskrbi, sklapa se ugovor poslovni subjekt daje neki kolateral i temeljem toga zaprima količinu potrebnog novca eura. Drugi nešto jednostavniji način je pojednostavljena posredna predopskrba koja počinje najranije 5 dana prije uvođenja eura, 27. prosinca gdje naši poduzetnici mogu na jednostavan način doći do 10 tisuća eura gotovog novca potpisivanjem izjave i blokadnom tih sredstava na svom računu. Treći način kako mogu doći do svojih eura su ti početni paketi eurokovanica za poslovne subjekte kojih je pripremljeno 200 tisuća, rekao je Mavriček.

Rokovi zamjene kune za euro

– Kune građani mogu potrošiti u razdoblju dvostrukog opticaja, od 1. siječnja do 14 siječnja naši građani mogu s preostalim kunama plaćati na prodajnim mjestima, a ono što im ostane mogu zamijeniti u svim poslovnicama banaka, pošte i Fine tijekom cijele 2023. Što preostane nakon 2023. naši građani mogu zamijeniti u Hrvatskoj narodnoj banci. Kovanice kune će se ukupno mijenjati 3 godine i s 3. prosincem 2025. više ih se neće moći zamijeniti, kazao je Mavriček.

Početkom godine svi bankomati isplaćivat će eure i prvih 15 dana u siječnju neće biti naknade za podizanje novca.

– Od 1. siječnja 2023. svi aktivni bankomati moraju isplaćivati isključivo eure, a do 15 siječnja svih 4000 bankomata koji su aktivni bit će prilagođeni za eure. Taj proces prilagodbe također počinje danas, rekao je Mavriček.

– Od 15. prosinca do 15. siječnja nema naknada za podizanje gotovog novca na bankomatima drugih banaka, istaknuo je. 

z Hrvatske pošte napominju kako će prilikom kupnje izdavati i potvrdu o prodaji kojom se kupci obavještavaju o zabrani korištenja hrvatskih eurokovanica prije 1. siječnja 2023. godine.

Paket za poslovne korisnike u vrijednosti 145,50 eura

Početni paket za poslovne subjekte sadrži 525 eurokovanica svih apoena, u vrijednosti od 145,50 eura, što će platiti 1.096,27 kuna. Većina banaka za kupnju početnog paketa eurokovanica od poslovnih subjekata traži da prethodno unesu narudžbu u aplikaciju banke za narudžbu gotovog novca eura iz predopskrbe.

Iz Hrvatske pošte napominju da će poslovni korisnici, koji su klijenti Hrvatske poštanske banke (HPB), moći bez naknade kupovati početne pakete eurokovanica čija je vrijednost 145,50 eura, a prodavat će se u gotovini i u neograničenim količinama, uz prethodnu najavu u poslovnicama HPB-a ili u poštanskim uredima.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić više je puta istaknuo kako su osiguravanje opskrbe gotovim novcem eura i nesmetano odvijanje platnog prometa u zemlji ključni segmenti uvođenja eura. 

– Zamjena gotovog novca vrlo je važan događaj za svaku državu i njezin monetarni sustav. Trenutno, ovo je sigurno logistički jedan od najsloženijih projekata u Hrvatskoj, naglasio je Vujčić i u jučerašnjem priopćenju središnje banke.

Na hrvatskim eurokovanicama – karta RH, kuna, Tesla i glagoljica

O izgledu nacionalne strane eurokovanica odlučuje država koja uvodi euro, a u slučaju Hrvatske na nacionalnoj strani eurokovanica su geografska karta Republike Hrvatske za apoen od dva eura, grafički prikaz motiva životinje kune za apoen od jednog eura, portret znanstvenika Nikole Tesle za apoene od 50, 20 i 10 centi te slova HR ispisana na glagoljici za apoene od pet, dva i jednog centa. Svi ti motivi imaju u pozadini šahovnicu.

Sredinom srpnja u Hrvatskoj kovnici novca u Svetoj Nedelji počela je proizvodnja hrvatskih eurokovanica, a planirano je da se do kraja ove godine otkuje oko 420 milijuna eurokovanica.

Guverner Vujčić je sredinom prošlog tjedna izvijestio kako je do tada otkovano 347 milijuna komada kovanica, odnosno 83 posto ukupne količine kovanica. Do Božića će biti otkovano 420 milijuna kovanica, istaknuo je Vujčić 23. studenoga na sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?