Vođa Islamske države se raznio nakon što je okružen

Vođa militanata Islamske države (IS) Abu Hasan al-Hašemi al-Kurajši raznio se sredinom listopada u Siriji nakon što su on i njegovi pomagači bili okruženi lokalnim vojnicima u gradu Jasemu, doznao je Reuters od boraca uključenih u sukob, piše dnevnik.ba.

Skupina Islamska država (IS), poražena u Iraku i Siriji, objavila je jučer smrt svog vođe Abu Hasana al-Hašemija samo rekavši da je ubijen “dok se borio s neprijateljima Boga”. Američka vojska priopćila je jučer da je ubijen u operaciji koju je provela pobunjenička Slobodna sirijska vojska (FSA) u jugozapadnoj pokrajini Deraa.

Pokrajina je pod kontrolom sirijske vojske nakon sporazuma o pomirenju sklopljenog uz rusko posredovanje 2018., kojim je kontrola nad južnom Sirijom vraćena Damasku.

Kurajši i njegovi pomoćnici otkriveni su u tajnom skrovištu u jednoj kući, rekli su Reutersovi izvori, među kojima su borci Sirijske slobodne vojske, rodbina suboraca koji su poginuli u okršaju, kao i stanovnici Jasema.

“Vođa i pratilac su se raznijeli samoubilačkim pojasevima nakon što su naši borci uspjeli upasti u njihovo skrovište”, rekao je Salem al Horani, stanovnik Jasema i bivši vojnik koji je sudjelovao u opsadi triju kuća u kojima je otkrivena ćelija islamske države.

FSA je dobivala potporu zapada i zaljevskih država do 2018. Njezini su borci ostali u tom području nakon sporazuma o pomirenju, prema kojima su predali teško naoružanje, ali im je dopušteno posjedovanje lakšeg naoružanja.

Islamska država izabrala je Abu al-Huseina al-Huseini al-Kurajšija za svog novog vođu, rekao je glasnogovornik skupine. Ta je skupina nastala u kaosu građanskog rata u Iraku, a 2014. je kontrolirala velika prostranstva Iraka i Sirije.

Bivši vođa Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi proglasio je islamski kalifat iz džamije u sjevernom iračkom gradu Mosulu te godine te se proglasio kalifom svih muslimana. Ubijen je u američkom napadu u Siriji 2019.

Brutalna vladavina Islamske države okončana je kada su iračke i međunarodne snage zauzele Mosul 2017.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?