Koliko pitanja znaš iz geografskog kviza

Okušaj se u kvizu!

/9
0 votes, 0 avg
7
Created on

Geografski kviz

Okušaj svoje znanje u kvizu...

1 / 9

Ovaj pojam dolazi iz grčkoga jezika, a u antici je označavao poznati ili naseljeni dio planeta Zemlje. Dok ga na hrvatski jezik prevodimo sintagmom naseljena zemlja, na srpskome ga možemo prevesti i kao vaseljena. Traženi pojam antički kršćani koristili su i za označavanje zajednice svih vjernika, pa su crkveni koncili opisivani traženim pojmom. Danas se iz tog pojma izvodi naziv za dijalog različitih kršćanskih crkava. Koji pojam se traži?

2 / 9

Vrh planine Mt. Everest s 8,848 metara ima najvišu nadmorsku visinu na planetu Zemlji. Međutim, zbog ispupčenja našega planeta u području ekvatora vrh planine Chimborazo (6,267 metara nadmorske visine) u Ekvadoru je najudaljeniji dio zemaljskoga kopna od središta planeta. Mt. Everest također nije ni najviša planina na Zemlji. Naime, jedan od pet vulkana koji čine Havajsko otočje dostiže 4,207 metara nadmorske visine, ali se većim dijelom nalazi ispod razine mora. Kako se naziva ovaj neaktivni vulkan, čije ime prevodimo kao Bijela planina, a koji od podmorskog podnožja do nadmorskoga vrha ima oko 10.200 metara visine?

3 / 9

Traženi pojam koristi se za opisivanje snježno-šumskih klima sa srednjom temperaturom od -3°C do 10°C ili za zimzelene šume četinjača koje se još zovu i tajgama. U rasnoj teoriji istim pridjevom se naziva i velika euroazijska skupina ljudi koja se dalje dijeli na europeide i mongoloide. Pojam dolazi od imena grčkoga božanstva sjevernoga vjetra. Koji pridjev za opisivanje vrste klime ili šume tražimo?

4 / 9

Koja dva otoka imaju populaciju veću od 100 milijuna stanovnika što ih čini najmnogoljudnijim otocima na svijetu?

5 / 9

Kako se zove morski tjesnac koji dijeli Arapski polutok od afričkoga kopna, a spaja Crveno more i Adenski zaljev? Ime tjesnaca prevodimo kao "Vrata suza" zbog opsane navigacije ili, po arapskoj legendi, po potresu koji je razdvojio Afriku i Aziju i doveo do velikoga broja žrtava utapljanjem.

6 / 9

U blizini Gacka i Bileće, između Gatačkog i Dabarskog polja nalazi se planina Baba čiji najviši vrh doseže 1735 metara nadmorske visine. Kako se zove taj vrh koji "leži" na planini Babi?

7 / 9

Kopernikanski obrat izvorno označava promjenu teorije o gibanju nebeskih tijela i modelu uređenja svemira do koje je došlo u 16. stoljeću. Odnosno, označava odbacivanje teorije Ptolomeja Aleksandrijskoga i prihvaćanje teorije Nikole Kopernika. Kako se zove noviji Kopernikov sustav gibanja nebeskih tijela?

 

8 / 9

Ova bivša britanska kolonija se 5 dana nakon stjecanja samostalnosti 1960. godine ujedinila s dotadašnjom talijanskom kolonijom u jedinstvenu državu Somaliju. Iako je zemlja naseljena etničkim Somalijcima, to nije spriječilo proglašavanje neovinosti od Somalije 1991. godine po izbijanju građanskoga rata u toj državi. Zemlja je de facto samostalna, ali to ne prinazje nijedna druga država svijeta. O kojoj zemlji Afričkoga roga se radi?

9 / 9

U Bosni i Hercegovini postoje dvije franjevačke provincije.  U Hercegovini djeluje provincija koja se zove "Hercegovačka franjevačka provincija Uznesenja Blažene djevice Marije", dok u Bosni djeluje provincija koja u svome imenu ima riječ "Bosna" i još jednu riječ. U ovom pitanju ne tražimo puni naziv bosanske franjevačke provincije, nego ime jedne države svijeta koje se ujedno nalazi i u latinskom nazivu bosanske franjevačke provincije.

Your score is

0%

Please rate this quiz

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?