Kviz raznih zanimljivosti

Možeš li riješiti ovaj kviz?

/9
0 votes, 0 avg
8
Created on

Kviz raznih zanimljivosti

Okušaj svoje znanje u kvizu...

1 / 9

Kako se naziva tehnološki konglomerat sa središtem u Menlo parku u Kaliforniji koji je vlasnik Facebooka, Instagrama i WhatsAppa?

2 / 9

Liberte, egalite, fraternite službena je krilatica Francuske republike nastala u vrijeme Francuske revolucije, a prevodimo je kao "Sloboda, jednakost, bratstvo". Manje je poznato da je izvorna krilatica imala i četvrti element koji je predstavljao alternativu do koje će doći ako se ne ispoštuju prve tri stavke krilatice.  Izvorni oblik stoga je bio "Sloboda, jednakost, bratstvo ili što?"

3 / 9

U Bosni i Hercegovini postoje dvije franjevačke provincije.  U Hercegovini djeluje provincija koja se zove "Hercegovačka franjevačka provincija Uznesenja Blažene djevice Marije", dok u Bosni djeluje provincija koja u svome imenu ima riječ "Bosna" i još jednu riječ. U ovom pitanju ne tražimo puni naziv bosanske franjevačke provincije, nego ime jedne države svijeta koje se ujedno nalazi i u latinskom nazivu bosanske franjevačke provincije.

4 / 9

Laat Dovahkiin termin je doznačnoga prijevoda: The Last Dragonborn ili pak The Last Born Hunter of Dragonkind, te označava jedinog lika čijim žilama teče krv i čovjeka i zmaja. To je ujedno i ime glavnoga lika petoga nastavka poznatog serijala video igara. Kako se zove taj serijal video igara?

 

5 / 9

Ilsa Braun ime je njemačke medicinske sestre, novinarke i europske prvakinje u amaterskom plesu. Većinu života provela je u Njemačkoj. Ilsa Braun bi vjerojatno ostala nepoznata ličnost da, unatoč tome što se nikada nije učlanila u Nacističku partiju, nije postala - što? - Adolfu Hitleru.

6 / 9

Traženi termin je francuskoga podrijetla i znači predstraža ili prethodnica. Označava inovativne ili eksperimantalne pokrete ispred svoga vremena. Koristi se u umjetnosti gdje označava pravac s početka 20. stoljeća koji slijedi nakon modernizma, ali i u politici gdje je najpoznatija upotreba tog pojma za označavanje Komunističke partije kao dijela radničke klase s najvećom svijesti za potrebom izgradnje novoga socijalističkog društva. Ljubušaci će na spomen toga pojma možda čak i ogladniti. O kojem terminu se radi?

 

7 / 9

Kako se zove sveučilišni grad u saveznoj državi Massachusettsu u kojem se nalazi Harvard, najstarije sveučilište u SAD-u?

 

8 / 9

Jedan od najpoznatijih likova slavne MMO igre World of Warcraft, puno snagu i slobodu dobio je spajanjem princa Lordaeron-a i orkovskoga šamana Ner’zhula.

Kako se zove ovaj lik?

9 / 9

Uz Izrael, na čelu s premijerom Yairom Lapidom, samo još jedna međunarodno priznata država ima za državnoga čelnika čovjeka židovske vjeroispovijesti. Ne tražimo ime države, nego ime toga državnika?

 

Your score is

0%

Please rate this quiz

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?