Jedanaesterci – sreća ili vještina?

Svjetsko prvenstvo ušlo je u subotu u drugu fazu, u kojoj će se momčadi u međusobnim dvobojima opraštati od natjecanja ili slaviti prolazak dalje, a o njihovoj sudbini može odlučivati i izvođenje jedanaesteraca, piše hrt.hr.

Sve do Svjetskog prvenstva u Njemačkoj 1974., ako bi rezultat bio izjednačen i nakon 30-minutnog produžetka, o pobjedniku bi odlučivala sreća, odnosno bacanje novčića. Od tada su pravila promijenjena kako bi ishod utakmica nakon grupne faze, djelomično ovisio i o vještinama nogometaša. No, je li izvođenje jedanaesteraca manje ovisno o sreći? To pitanje već dugo izaziva prijepore.

Analize su pokazale da ne postoji veza između opće kvalitete momčadi i njenog uspjeha u izvođenju jedanaesteraca. Također su pokazale da postoje načini kako povećati izglede da se tako dođe do pobjede.

Prvo pravilo je da tvoja momčad prva krene s izvođenjem, a tu je ponovno važna sreća jer se pravo izbora određuje bacanjem novčića. – Ako dobiješ izbor, trebaš to iskoristiti i prvi izvoditi udarce, smatra profesor Ignacio Palacios Huerta sa sveučilišta London School of Economics.

Nakon što je analizirao 1.000 jedanaesteraca sa svjetskih prvenstava i drugih natjecanja od 1970. do 2008., Palacios Huerta je otkrio da su u 60 posto slučajeva pobijedile momčadi koje su prve pristupile izvođenju udaraca. Uglavnom zato što se nakon početnog pogotka stvara dodatni pritisak u protivničkoj momčadi, koja zbog toga čini pogreške i biva manje uspješna, zaključio je na temelju razgovora s 240 igrača.

Danska i Rusija su prve krenule s izvođenjem protiv Hrvatske u osmini finala i četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 2018., ali je Hrvatska u oba slučaja pobijedila. Protiv Danaca je Danijel Subašić zaustavio čak tri udarca, a isto je učinio i u prvoj seriji protiv Rusa. Nakon što je hrvatski vratar ruskom igraču Fjodoru Smolovu obranio prvi udarac, a zatim Marcelo Brozović pogodio mrežu, početni omjer od 60% – 40% u prilog Rusije promijenio se u 31% – 69% u korist Hrvatske.

FIFA, svjetska krovna nogometna organizacija, isprobavala je uoči tog natjecanja drugačiji sustav pucanja jedanaesteraca, sličan ‘tie-breaku’ u tenisu. Momčadi A i B ne bi više izvodile udarce slijedom AB, AB…, nego AB, BA… No, taj format nije zaživio.

Osim što momčad bacanjem novčića dobiva mogućnost prva izvoditi jedanaesterce, na ishod može utjecati i trener koji odlučuje o redoslijedu izvođača udaraca s bijele točke. 

Analiza profesora Palaciosa Huerte ukazuje da se važnost pet udaraca u prvom dijelu raspucavanja može opisati slovom U, zato što su prvi i peti udarac najvažniji, dok treći ima najmanji utjecaj. Dakle, najbolji izvođači, bilo po pitanju tehnike ili podnošenja stresa, trebali bi biti izabrani imajući to na umu.

Ivan Rakitić, koji je u vrijeme održavanja Svjetskog prvenstva u Rusiji imao 30 godina i bio igrač Barcelone, bio je određen za izvođenje petih udaraca protiv Danske i Rusije.

– Bio sam promašio 2008. u četvrtfinalu Europskog prvenstva protiv Turske. Tada sam imao 19 godina, rekao je Rakitić prošli mjesec u jednom intervjuu. – Od tada sam puno toga bio prošao. Prilikom izvođenja jedanaesteraca na Svjetskom prvenstvu u Rusiji htio sam uživati, dodao je.

Kada je određen redoslijed izvođača i tko će prvi krenuti s izvođenje jedanaesteraca, lopta se postavlja na bijelu točku udaljenu jedanaest metara od vrata visokih 2,4 metra te širokih 7,3 metra. Snažno udarena lopta stiže do gol-crte u polovici sekunde, što znači da vratar mora unaprijed donijeti odluku u koju će stranu krenuti. Vratarima je najteže braniti visoko upućene lopte.

Ipak, postoji jasna tendencija da nakon tih visoko upućenih udaraca lopta završi preko vrata. Naime, lopta nije pogodila okvir u 18% visoko upućenih udaraca te u 3% nisko upućenih udaraca, pokazala je analiza Palaciosa Huerte. No, kada se zbroje pogoci i obrane vratara visoko upućeni udarci bili su uspješni u 79% slučajeva, a niski u 72%.

Kada je riječ o smjeru u kojem bi igrači trebali uputiti udarac ili gdje bi se vratari trebali baciti, najbolje je biti što je više moguće nepredvidiv.

Istraživanje pokazuje da nema puno razlike u uspješnosti kada je lopta bila upućena desno, lijevo ili po sredini vrata. Za igrača čija je jača noga desna, lakše je naciljati i snažnije poslati u vratarevu desnu stranu. Suprotno vrijedi za igrača čija je jača noga lijeva.

U prosjeku, pucači u 25 posto slučajeva šalju loptu u tu, prirodniju stranu, što je napravio Rakitić protiv Danske i Rusije. Vratari dobro znaju za tu preferenciju igrača pa se također u 25 posto slučajeva bacaju u prirodniju stranu za pucača, nastojeći iskoristiti tu njegovu pristranost.

– Kada sam pristupio izvođenju znao sam da predstavljam Hrvatsku, narod. Razmišljao sam o svojoj supruzi, djeci i psima. Uz poštovanje prema vratarima, naprosto sam znao da ću zabiti”, rekao je Rakitić.

Pripremanje za izvođenje penala također pomaže. Nizozemska je na Svjetskom prvenstvu 2014. podigla s klupe rezervnog vratara Tima Krula te ga poslala na teren samo minutu prije kraja produžetaka pri rezultatu 0-0 protiv Kostarike u četvrtfinalu. Upalilo je. Krul je svih pet puta pogodio stranu i obranio dva udarca. Nizozemska je s 4-3 pobijedila i plasirala se u polufinale.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?