Central osiguranje d.d. 31. prosinca bit će izbrisano iz sudskog registra

ASA Osiguranje namjerava pripojiti Central osiguranje d.d. na dan 31.prosinca 2022. godine, čime će preuzeti sva prava i obveze ovog društva, a Central osiguranje d.d. će biti brisano iz sudskog registra gospodarskih društava – izvjestio je Indikator.ba.

Odluke o pripajanju su donijele skupština oba društva. Nakon pripajanja ASA Osiguranje neće mijenjati svoj pravni status, odnosno nastavit će poslovati pod istom djelatnošću.

Ova promjena neće imati za posljedicu spječavanje, ograničavanje ili narušavanje tržišne konkurencije na relevantnom tržištu te je osnovni cilj integracije osiguravanje efikasnosti poslovanja dvije povezane pravne osobe.

Sudjelovanje u ukupnoj premiji na tržištu osiguranja na razini Bosne i Hercegovine na dan 31.12.2021. godine za ASA Osiguranje je iznosio 5,5% isto koliko je sudjelovanje imao i gospodarski subjekt Central osiguranje d.d.

ASA Osiguranje je putem društva Finance 2021. godine kupilo 86,46 posto dionica Central Osiguranja za 25,6 milijuna maraka, nakon prethodno potpisanog ugovora o strateškom partnerstvu.

Kasnije je udio povećalo na 95 posto otkupom dionica za tri milijuna KM. Preostalih 5 posto dionica kontrolira CEPS – Centar za poslovne studije Kiseljak.

Brisanjem Central Osiguranja broj osiguravajućih društva u Bosni i Hercegovini smanjit će se na 24, a u Federaciji BiH na 10.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?