Dojave o bombama diljem Hrvatske, u Vrhovnom sudu bio sastanak s ukrajinskom delegacijom

Sudovi u više hrvatskih gradova danas su zaprimili dojave o bombama, a iz mnogih policijskih uprava izvijestili su kako eksplozivne naprave pregledima nisu pronađene. Predsjednik Vrhovnog suda rekao je kako je dojava na tom sudu zaprimljena tijekom sastanka s delegacijom ukrajinskog vrhovnog suda te kako mu se čini da je to povezano. Iz Vlade su rekli da nisu dobili nikakvu dojavu o bombi. Dojave su stigle i na adrese nekoliko trgovačkih centara, piše hrt.hr.

– Ne treba nam smrt. Cilj – Uništavanje zgrada. Molim te, nemoj ignorirati naša upozorenja, stoji u poruci koju potpisuje Resistance.

Iva Vukadin javila se ispred Vrhovnog suda u centru Zagreba u HTV-ov podnevni Dnevnik:

U nastavku pratite tijek događaja:

Split: evakuiran shopping centar Joker

13:09

I shopping centar Joker u Splitu evakuiran je zbog dojave o bombi.

Situacija u Zadru

12:57

Završeni su protueksplozijski pregledi zgrada Županijskoga i Općinskoga suda u Zadru i nisu pronađene eksplozivne naprave. U međuvremenu, oko 11 sati i 40 minuta primljene su dojave o bombama u prodajnim centrima Supernova i City Galerija u Zadru, kamo su upućeni pirotehničari PU zadarske.

Bombe nisu pronađene u Dubrovniku, Varaždinu…

12:26

Izvršenim pregledom na lokaciji u Dubrovniku nisu potvrđeni navodi o eksplozivnoj napravi, dok se objekt pravosudnih tijela u Metkoviću još uvijek provjerava, javlja PU dubrovačko-neretvanska.

Eksplozivne naprave nisu pronađene ni u zgradi Općinskog suda u Čakovcu, kao ni županijskih sudova u Karlovcu, Varaždinu, Šibeniku…

Opširnije na stranicama MUP-a.

Dojave i u trgovačkim centrima

12:07

Dojave o bombama stigle su i na adrese nekoliko trgovačkih centara.

U Gospiću nakon pregleda zgrade iza 11 sati nastavljen rad Općinskog suda

11:54

Djelatnici i stranke Općinskog suda u Gospiću vratili su se u 11.15 u zgradu suda, nakon što je policija pregledom utvrdila da je zgrada sigurna, odnosno da je dojava o podmetnutoj bombi bila lažna, no rad suda je time “bitno poremećen”, saznaje Hina na sudu.

Predsjednica suda Dubravka Rukavina poručila je da je događaj različiti djelovao na različite ljude, da su se neki pojedinci, pogotovo stranke, uplašili zbog žurne evakuacije.

Također, dodala je, kako je dojava bila u 9.45, a pregled je trajao do 10.45, obavezama su se vratili u 11.15, pa im je taj događaj bitno poremetio rad, odnosno ritam izvršavanja obaveza.

Vlada: Nismo dobili dojavu

11:53

Iz Vlade su Hini rekli da nisu dobili nikakvu dojavu o bombi, kako su to prenijeli neki portali, pa slijedom toga nije bilo nikakvog postupanja, odnosno evakuacije zaposlenih u Banskim dvorima

Evakuacije u Dubrovniku

11:41

Evakuirana je i zgrada Općinskog i Županijskog suda u Dubrovniku, trenutno je pirotehničari pregledavaju.

Slavonski Brod: Pregledom nisu potvrđeni navodi o bombama

11:38

PU brodsko-posavska izvijestila je o zaprimljene dvije anonimne dojave na području Slavonskog Broda. Na obje lokacije su upućeni policijski službenici protueksplozijske zaštite, a pregledom nisu potvrđeni navodi o eksplozivnim napravama.

Dojave i u krapinsko-zagorskoj i požeško-slavonskoj

11:37

Anonimnu dojavu o navodno postavljenim eksplozivnim napravama u objektima/zgradama pravosudnih tijela zaprimile su i preostale dvije policijske uprave: krapinsko-zagorska i požeško-slavonska.

Dakle, anonimnim dojavama obuhvaćena su pravosudna tijela u cijeloj Hrvatskoj, priopćio je MUP.

MUP i Ministarstvo o dojavama

11:18

MUP se oglasio priopćenjem oko 11 sati.

– Jutros, 5. prosinca, u kratkom vremenskom razdoblju više policijskih uprava zaprimilo je informacije o anonimnim dojavama da su u zgradama/objektima pravosudnih tijela na njihovom području navodno postavljene eksplozivne naprave.

Anonimne dojave se odnose na navodno postavljene eksplozivne naprave u većem broju objektima/zgradama pravosudnih tijela na područjima 18 od 20 policijskih uprava sa sjedištima u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Bjelovaru, Sisku, Varaždinu, Zadru, Dubrovniku, Šibeniku, Karlovcu, Gospiću, Puli, Virovitici, Čakovcu i Koprivnici.

Na sve lokacije su upućeni policijski službenici protueksplozijske službe koji provjeravaju istinitost dojava i poduzimaju sve potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a s ciljem zaštite sigurnosti građana, stoji u priopćenju.

Ministarstvo pravosuđa i uprave priopćilo je da su anonimne dojave zaprimili Vrhovni sud RH, Županijski sud u Zagrebu, Županijski sud u Dubrovniku, Županijski sud u Karlovcu, Županijski sud u Zadru, Županijski sud u Vukovaru, Županijski sud u Puli, Županijski sud u Varaždinu, Županijski sud u Velikoj Gorici, Županijski sud u Sisku, Županijski sud u Splitu, Općinski građanski sud u Zagrebu, Općinski kazneni sud u Zagrebu, Općinski prekršajni sudu u Zagrebu te Općinski sud u Splitu.

Dobronić: Nekako mi se čini da je to namjerno napravljeno u ovom trenutku

11:10

Predsjednik Vrhovnog suda RH Radovan Dobronić rekao je da ga je pravosudni policajac o dojavi obavijestio tijekom sastanka s delegacijom vrhovnog suda Ukrajine, te da mu se čini kako je to povezano s tim.

– Nekako mi se čini da je to namjerno napravljeno u ovom trenutku, rekao je Dobronić.

– Uvijek možemo nagađati, ali prva pomisao mi je bila da je povezano. I praktički 20 minuta od početka tog sastanka stigla je ta dojava, dodao je.

Sastanak je morao biti prekinut. Dobronić je rekao da prilikom evakuacije nije bilo panike.

– Svi su na miru napustili zgradu i mislim da sve ide po nekom planu, dodao je.

Na pitanje novinara je li sastanak bio najavljen javno odgovorio je kako misli da nije, ali da se barem u nekim službenim krugovima znalo za njega.

Inače, prošloga petka “sumnjivo pismo” sa životinjskim očima te “impregniranom tekućinom karakteristične boje” poslano je ukrajinskom veleposlanstvu u Zagrebu, a ista su poslana i veleposlanstvima Ukrajine u Italiji, Poljskoj, Mađarskoj, Nizozemskoj i Austriji, te konzulatima u Napulju, Krakovu i Brnu.

Malenica o dojavama

11:10

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je da su dojave zaprimljene za otprilike deset pravosudnih tijela.

– Obaviještena je policija, evakuirani su zaposlenici, službenici i pravosudni dužnosnici, rekao je Malenica.

– Teško mi je komentirati o čemu se ovdje radi, je li riječ o lažnoj ili stvarnoj bombi. Prepustio bih policiji da izvrši pretrage, rekao je ministar.

Dojave u Zadru

10:55

Županijski sud u Zadru dojavu o bombi primio je oko 9.45. Iz zgrade je evakuirano oko 250 ljudi i u tijeku je protueksplozijski pregled. Dojavu je primio i Općinski sud u Zadru.

Dojave su, kako doznajemo, stigle e-poštom.

Dojave u Splitu: “Rušit će se zgrade”

10:40

Zaposlenici splitskog Općinskog i Županijskog suda, Općinskog i Županijskog državnog odvjetništva te zemljišnika, njih nekoliko stotina, evakuirano je iz zgrada zbog dojave o postavljenoj bombi.

Tu je informaciju Hini potvrdio glasnogovornik Županijskog suda sudac Dinko Mešin koji je rekao da su dojavu o bombi primili na mail u 9.24. Navodno je pisalo “Rušit će se zgrade. Nemojte ovo zanemariti. Bomba je postavljena”.

– U mail dojavi nije specificirano gdje je bomba točno postavljena pa se pretpostavlja da je mail poslan na više adresa. Za sada smo takav mail primili mi i Općinski sud. Policija je brzo stigla na mjesto događaja i trenutno se tristotinjak djelatnica Županijskog suda, dvaju odvjetništava i zemljišnika nalaze van zgrade dok se prostor ne pregleda, rekao je Mešin.

Na terenu je policija sa psima i trenutno je u tijeku pregled zgrada.

Dojave u Zagrebu

10:19

Iz PU zagrebačke potvrdili su nam da je zaprimljeno nekoliko dojava o mogućim eksplozivnim napravama na nekoliko lokacija između 9.20 i 9.50 te da su provjere u tijeku.

Isprva nisu mogli otkriti o kojim se točno lokacijama radi, ali su rekli da se radi većinom o sudovima.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?