Dalić: “Brazil je najmoćnija reprezentacija, ali suprotstavit ćemo se”

Hrvatska je jučer nakon sada već uobičajene drame produžetaka i penala izbacila Japan i plasirala se među osam najboljih reprezentacija na svijetu, a za polufinale Svjetskog prvenstva borit ćemo se protiv glavnog favorita za naslov, Brazila, piše hrt.hr.

Junak Vatrenih bio je čudesni Dominik Livaković, golman Dinama obranio je čak tri od četiri jedanaesterca te nas odveo u četvrtfinale. 

Dan nakon novog velikog uspjeha za hrvatski nogomet novinarima se obratio izbornik Zlatko Dalić

Prva reakcija

– Jako lijepo jutro kada se probudiš kao dio momčadi koje su se plasirale u četvrtfinale. Malo smo proslavili, Mislim da smo zaslužili. Igrali smo dobro. Ne treba mi neka posebna analiza, mislim da je Hrvatska igrala dobro. Prvo poluvrijeme, prvih pola sata smo nametnuli svoj stil igre, ali onda smo ušli u bespotrebnu nervozu s par grešaka i doveli protivnika u bolje stanje, ali smo se kasnije popravili. 

O zamjenama

– Kad se napravi rezultata, nema greške nigdje, sve je kako treba. Mi smo na klupi komunicirali, vidjeli smo gdje to vodi, u produžetke i morali smo tražiti rješenje, nismo smjeli raditi greške, pogotovo u zamjenama i čuvati energiju. ModrićKovačić Perišić su se umorili i bilo je logično da ih zamijenim. Vjerujem u igrače na klupi, koji su ušli i dobili prigodu da pucaju penale.

Budimir je svoje odradio

– Da objasnim situaciju s Budimirom, on je ušao umjesto Petkovića jer nam je trebala skok igra, nisam ga zamijenio jer je bio loš, nego sam htio pokušati s Livajom, da on s jednim potezom donese nekakav gol. 

Nismo pali u zamku kao Španjolska i Njemačka

– Japan je bio pao fizički i htjeli smo to iskoristiti. Njemačka i Španjolska su pali u zamku Japana i htjeli su s pas igrom dobiti Japan. Mi nismo, išli smo na preskakanje igre i kada god smo to radili stvorili smo neki problem. Očito je to bio način kako možemo do gola i ravnoteže u igri. Jučer smo opet istrčali više od protivnika četiri kilometra i to je tako. Iscrpili se jesmo. 

O Brazilu

– Brazil je najmoćnija reprezentacija na Svjetskom prvenstvu. Njihov izbor igrača, kvaliteta… To je zastrašujuće. Pred nama je veliki ispit, težak zadatak protiv ekipe koja igra nogomet i nadigrava se. Trebat će tu utakmicu jako dobro pripremiti. Nemamo se čega bojati, moramo ući u utakmicu s vjerom i samopouzdanjem. Možda je prerano, bilo bi bolje da je finale… Brazil je favorit, ali ne bojimo se i nećemo se predati. Odmorit ćemo se, dat maksimum i suprotstaviti mu se igrom.

Momčadski duh 

– Ja sam jučer na sastanku rekao igračima da imaju priliku ući u povijest. Imamo 18 igrača koji nisu igrali prije četiri godine, ovo je nova generacija. Nije zahvalno uspoređivati ovu generaciju i onu prije, ovi igrači tek dolaze. Ovo će za njih biti dobar poticaj, to da su bili ključni igrači kod jedanaesteraca. Svi kvalitetno rade i zaslužuju priliku, dobro treniraju. Ovo je treći najbolji rezultat u povijesti Hrvatske, već sad su igrači ušli u povijest.  Dečki su ovo zaslužili. Ako pogledate 2018. godinu  i gdje su igrali igrači, Barcelona, Real, Bayern, Inter, Juventus… Sada ih imamo šestoricu iz hrvatske lige. 

O prvom napadaču

– Vidjet ćemo što i kako ćemo protiv Brazila. Nemamo broj 1, nemamo napadača Atletica i Juventusa, sad su tu napadači Hajduka i Dinama. Nemojmo živjeti u oblacima. Kvalitetni smo, tražit ćemo rješenje. Nije pošteno secirati igru, to nije pošteno prema njima. Ovo nije umjetničko klizanje nego borba za rezultat. Ušli smo među najboljih 8 i igrači zaslužuju pohvale. Napravili smo sve kako treba i tako ćemo protiv Brazila. 

O Perišiću

– Često se komentira da se on čeka, ali uvijek se on dočeka. Zabija presudne golove za reprezentaciju, on i Kramarić. Kad pomisliš da se ne možemo vratiti, on se ukaže i zabije gol iz nemoguće situacije. Važan je igrač za nas. Kad nam je teško, on se pojavi. Samo respekt. On i Kramarić su zabili najvažnije golove u mojoj karijeri na klupi reprezentacije i drago mi je da je on postao naš najbolji strijelac na velikim natjecanjima. 

Ova momčad se nikad ne predaje

– U zadnje smo vrijeme pokazali baš taj karakter i mentalitet. Stalno se govorilo kako imamo kvalitetu, vic u igri i tehniku i uvijek je falio taj mentalitet, ali u zadnjim utakmicama smo pokazali taj karakter i uvijek smo se vratili, nismo nikad odustali. To je odlika zajedništva i povjerenja igrača. Imamo uvijek isti cilj, da napravimo nešto veliko za domovinu. Igrati za klubove je igra za ugovor, ali igra za domovinu je igra za prestiž, pitanje emocija, pitanje ponosa i mogu biti samo sretan kako igrači reagiraju. Prije 4 godine smo pokazali protiv Engleske i kvalitetu i karakter. Jedan podatak koji je fascinantan, u 11 utakmica na SP-ima, mi smo izgubili samo jednu utakmicu, finale s Francuskom. 

Poruka brazilskim novinarima

– Vas ima 250 milijuna, nas je tek četiri. Mi smo kao predgrađe nekog vašeg grada. Mala zemlja, veliki snovi. Ja vjerujem da se možemo vama suprotstaviti, ići u veliko nadigravanje s Brazilom nije baš pametno, dati im puno prostora isto nije pametno. Razgovarat ćemo s našim igračima, nije utakmica 50:50, ali nismo mi autsajderi. Potrudit ćemo se da budemo dobri.

Jesu li penali stvar sreće ili treninga?

– Sreća je bitna u svemu, ali ne možeš samo biti sretan i biti drugi na svijet, biti sretan i bitu među osma na svijetu. Nije to samo tako. Bitna je mentalna snaga, odlučnost i hrabrost igrača. Jučer je došao Vlašić i rekao da će pucati prvi, pokazao je samopouzdanje. Ti dečki nisu bili planirani da pucaju, tu su Luka, Perišić, Brozović, Kovačić. Ovo nas još više ojačava. Dan prije smo radili na treningu penale gdje je Livi stvarno obranio četiri pet penala. To mi je dalo veliko samopouzdanje. Nije to samo sreća, ali više je u drugim stvarima. 

Švicarska je najviše pokazala protiv Brazila

– Gledao sam sve utakmice i mislim da je najbolja bila Švicarska. Srbija je to radila dobro prvo poluvrijeme, a nakon primljenog gola to više nije dobro izgledalo. Najkompaktnija je bila Švicarska, taj model je najbolji bio, to ćemo morati proučiti. Da, Kamerun je pobijedio, ali tad je igrala druga momčad Brazila i ne može se to uspoređivati.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?