Konačno “stoja” koju već dugo čekamo: Jednokratna novčana naknada za 187.247 nezaposlenih u FBiH

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu je, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, donijela Odluku o utvrđivanju konačnog iznosa sredstava za isplatu jednokratne novčane naknade od po 100 KM nezaposlenim osobama u FBiH, a u skladu sa Uredbom o podršci stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena. 

Na osnovu podataka o korisnicima naknada iz dostavljenih zahtjeva nadležnih županijskih službi za zapošljavanje utvrđeno je da je za isplatu potrebno ukupno 18.724.700 KM.

Naime, deset županijskih službi za zapošljavanje dostavile su podatke o ukupno 187.247 nezaposlenih osoba koje ostvaruju pravo na jednokratnu novčanu naknadu od po 100 KM.

Ova sredstva osigurat će se iz Proračuna Federacije BiH za 2022. godinu, na razdjelu Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, a sa kojeg će se izvršiti isplata na transakcijske račune svake od službi za zapošljavanje, prema podacima koje su one dostavile Vladi FBiH.

Prema dostavljenim zahtjevima županijskih službi za zapošljavanje, najviše korisnika je u Tuzlanskoj županiji (43.405), potom u SŽ (38.432), ZDŽ (33.314) i HNŽ (21.734). Slijede SBŽ (18.430 korisnika), USŽ (16.800), ZHŽ (6.696), zatim HBŽ koji je dostavio podatke o 4.070 nezaposlenih osoba, te BPŽ sa 2.190 korisnika i PŽ sa 2.176 osoba koje su ostvarile pravo na isplatu ove naknade.

Podsjetimo, Uredbom o podršci stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena, Federalna vlada je odredila da konačan iznos sredstava za isplatu jednokratne novčane naknade, koji će biti uplaćen svakoj od županijskih službi za zapošljavanje, utvrđuje nakon što ove službe dostave nužne podatke.

Današnja odluka Federalne vlade za isplatu jednokratne novčane naknade stupa na snagu danom donošenja.

Nadležne županijske službe za zapošljavanje imaju obvezu da najkasnije do 20. prosinca ove godine, isplate jednokratnu novčanu naknadu na transakcijske račune korisnika.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?