“Dalić je doktorirao na Brazilu, a možemo proći i Argentinu”

Znanje, talent, srce i navijači donijeli su još jedan povijesni trenutak našega sporta. Vatreni su u polufinalu Svjetskog nogometnog prvenstva, drugi put zaredom, treći put u povijesti. Sportski novinari Edo Pezzi i Mario Zorko u Studiju 4 su analizirali pobjedu nad Brazilom u četvrtfinalu i fenomenalni uspjeh naše reprezentacije, piše hrt.hr.

– Jučer je bio dokaz da se čuda ne događaju samo u bajkama. Mi smo čudo. Ta momčad nakon svega što je prošla odigrati ovako utakmicu, tako hrabro i tako pametno… Neka Guardian piše da su spori, ali sposobni, morali su dodati taj detalj. Momčad je sastavljena od momaka koji vjeruju u sebe. Mi smo dosad imali skalpove, a ove su godine skinuli Francuze i na kraju Brazil. Argentinu smo sprašili u Rusiji. Svi moraju priznati Hrvatska je dio svjetske elite. Rezultat je to talenta, prkosa, i možemo dobiti svakoga. Brazilci se moraju spustiti na zemlju i priznati da i drugi znaju igrati. Utakmica odigrana s pameću za mene je najveća radost, rekao je Pezzi.

– Uvjeren sam da je ovo veće od svega do sada. Izbaciti Brazil, koje je cijeli svijet proglasio za prve favorite, peterostrukog svjetskog prvaka koji je na ovom SP-u imao sve posloženo. Ovo je veće od finala u Rusiji, usudim se reći. Teže je ponavljati i teže je obraniti. To nije normalno, kako je rekao Dalić: Mi nismo normalni. Nogomet je puno više od sporta. Bolje se ne upuštati u statistiku, mi smo u odnosu na Brazil statistička pogreška. Hrabrost, samopouzdanje i srce, sve se mora ponoviti, ali nije dosta naglašeno da je to bio doktorski rad izbornika Dalića, istaknuo je Zorko. 

Pezzi je pratio dvoboj u društvu ŠtimcaAsanovića Gabrića u jednom posebnom ambijentu.

– Dalić ne smije biti preosjetljiv, kao da ne vjeruje što je sve napravio u životu. Čim radiš javnu funkciju, podložan si kritici. Ne smije se apsolutno osvrtati na komentare, padati pod utjecaje. Strašno mi se nije sviđalo dok se radila dvojba oko Livakovića. Išlo je orkestrirano. Livaković se vratio i vidite što je napravio – čudo. Pameću je branio jedanaesterce. Treba te inteligencije koju Livaković apsolutno ima. Juranović je jučer išao kao novi avioni koje kupujemo. To je naša snaga. Nikad ne smijemo prije svega podcijeniti sebe. Dalić je napravio puno i ima još dosta toga ispred sebe. Možda je i preskroman. Imao je fantastičnu potporu i kod kuće i od suradnika. 

Zorko je istaknuo kako je ključno bilo kako je Dalić sastavio i pripremio momčad: – Pozitivna drskost koja se vidi kod pucanja jedanaesteraca. O Livakoviću, tko god prati Dinamo on je 90% uspjeha Dinama. Iza svega toga stoji Dalić, koji je posložio momčad i dao snagu Juranoviću, dečku iz Dubrave, da strpa u džep igrača Reala. Ključno je što igrači slijede Dalića i vjeruju u njega. Generacija s 18 novih igrača koji nisu igrali u Rusiji je čudo. O tome koliko se ulaže u sport kod nas, kao da se to opstruira.

Obojica su uvjerena kako Vatreni neće stati na ovome.

– Svaka momčad koja izbaci Brazil ima pravo vjerovati i nadati se u najviše. Argentina je moćna, izgleda mi jača od Brazila. Ratnička momčad s najboljim igračem svijeta koji dominira u punoj formi. Krasi ih momčadsko zajedništvo. Međutim, Hrvatska je pokazala kako se može nositi i s takvim ekipama. Maksimalno ćemo funkcionirati protiv Argentine. Hoće li to biti dovoljno, vidjet ćemo. Da ćemo biti na maksimumu i u toj utakmici, u to ne trebamo dvojiti, rekao je Zorko.

– Igramo za medalju, još ne znamo kojeg sjaja. To je ogromno. Vjerujem da se može dobiti Argentinu. Samo jasno moramo odigrati malo bolje od ovog jučer. Da imamo više napada, agresije prema naprijed. Ovo ostalo je dobro posloženo. Vjerujem da možemo ići do kraja. Sad smo autoritet, možemo još dalje korak i dva. Zabrinut sam za zdravlje momka koji se jučer gol kupao na Manduševcu. Svaka mu čast, zaključio je Pezzi. 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?