Livaković i Juranović junaci iz sjene

Uoči Svjetskog prvenstva u Kataru, brojni su strani mediji u analizama hrvatske reprezentacije stavljali upitnik iza imena Dominika Livakovića, piše hrt.hr.

“Jedinica” hrvatske vrste i zagrebačkog Dinama označena je uz napadače kao “najslabija karika” aktualnih svjetskih doprvaka. Međutim, Livi je na sve kritike i sumnje odgovorio fantastičnim nastupima u Dohi.

Možda nije bio najveće ime u reprezentaciji kada su “Vatreni” stigli u Katar, međutim pretvorio se u jednog od junaka.

– Drago mi je da sam pomogao ekipi, dogurali smo do penala i sve je dobro završilo, kazao je skromno nakon trijumfa protiv Brazila.

– Ne štedimo se, dajemo sve od sebe i to je recept za uspjeh, dodao je.

Od osam jedanaesteraca koje su pucali japanski i brazilski nogometaš, Livaković je obranio četiri, uz jednu stativu, primivši samo tri gola. Obranio je udarce MinaminuMitomiYoshidi te Brazilcu Rodrygu, dok je Marquinhos pogodio stativu.

– Napravio je razliku za nas tijekom cijele utakmice. Brazil je stvorio neke šanse svojom kvalitetom i brzinom, ali je spriječio golove jer je bio u vrhunskoj formi. On je bio ta razlika kada je trebalo. U ključnim trenucima nas je spašavao. Međutim, on je ovdje da nas spasi. Obranio je prvi jedanaesterac, donio je nama sigurnost, a protivniku nesigurnost. Bili su strahu, kazao je nakon utakmice izbornik Dalić.

Dominik s pokojnim djedom Vojmilom
Foto: SC Višnjik / Iz knjige B. Paleke “Ispred mreže”

Kao i mnogi Zadrani, Livaković je u “gradu košarke” počeo s košarkom. No, vrlo brzo se preselio na nogomet. Svoj nogometni put započeo u Športskom centru Višnjik. Zanimljivo, Zadranin je i njegov prethodnik na hrvatskim vratima Danijel Subašić koji je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji svojim obranama jedanaesteraca također izluđivao suparnike.

Livi je u rodnom Zadru ostao do juniorske dobi, no 2012. je preselio u NK Zagreb. U redovima “pjesnika” je debitirao sa 17 godina, a u Dinamo je preselio 2015.

U “modrom” dresu je upisao 264 nastupa, pri čemu 70 europskih. Zanimljiv je podatak kako se od početka sezone 2020/21. gledajući i Dinamo i hrvatsku nogometnu reprezentaciju, suočio s 33 kaznenih udaraca, a obranio ih je 11.

U hrvatskom dresu je debitirao 2017. u Čileu, a prvo veliko natjecanje za reprezentaciju Dominiku je bilo ono prije četiri godine u Rusiji, koje je odgledao s klupe. Na Europskom prvenstvu prošle godine prvi je put neko veliko natjecanje iskusio kao reprezentativna “jedinica”.

Još impresivnija je priča Josipa Juranovića koji je protiv Brazila odigrao možda i najbolju utakmicu u hrvatskom dresu. “Ugasio” je Viniciusa, te neumorno jurio s jedne na tugu stranu terena. Protiv Japana je imao 70 šprinteva, a protiv Brazila možda i više.

– Uživamo u ovom trenutku, cijela ekipa je odigrala jako dobru utakmicu protiv kvalitetnog suparnika. Zasluženo smo u polufinalu, kazao je.

Počeo je u zagrebačkoj Dubravi, potom igrao za Croatiju Sesvete, da bi se 2011. vratio u Dubravu. U ožujku 2014. je s 18 godina sudjelovao na Nike Chance programu i pobijedio. Za nagradu je dobio put u trening kamp u London.

– Za mene je to prilika života, a nadam se da ću jednom igrati u reprezentaciji, poručio je tada. U ljeto 2015. iz trećeligaša Dubrave je preselio u Hajduk. Tadašnji sportski direktor Hajduka Goran Vučević s predsjednikom Dubrave dogovorio je prelazak igrača koji je u dotadašnjem dijelu sezone za trećeligaša u 11 susreta zabio sedam golova uz osam asistencija.

18.4.2015., HNK Hajduk – HNK Rijeka. Josip Juranović
Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

U Hajduku se zadržao pet godina, a potom preselio u poljsku Legiju. Nakon samo jedne sezone u Varšavi u kolovozu 2021. je potpisao za Celtic.

Za reprezentaciju je debitirao još 2017. godine, kada je selekcija HNL-a igrala protiv Kine, a Juranović je na toj utakmici pucao penal u raspucavanju i zabio ga. Na iduću utakmicu čekao je gotovo tri godine, kada je na poluvremenu ušao kao zamjena u prijateljskom susretu s Gruzijom. Protiv Brazila je odigrao 26 nastup za reprezentaciju.

– U životu treba dobiti priliku, i dobiješ je, svatko od nas, Netko je iskoristi, netko ne. Iskoristi je onaj koji je pošten i koji radi. Sam je krenuo, borio se, svaka mu čast. To je ogledalo hrvatske reprezentacije, kazao je izbornik Dalić za Juranovića.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?