Koliko vrijedi vaš profil na Facebooku?

Facebook svake sekunde inkasira u prosjeku 3 700 dolara, više od 200 000 u minuti, a dnevno gotovo 320 milijuna dolara.

Pitate se kako to, kad je Facebook besplatan i od običnih korisnika ne naplaćuje ni dolara?

Pa, prodaje informacije koje mu mi dajemo besplatno.

I od toga naplaćuje milijarde.

Zanimljivu priču o tome je za N1 BiH napravio Vladimir Čolaković s N1 televizije koji kaže kako samo vaše prisustvo na Facebooku za ovu kompaniju vrijedi oko 81 dolar, svaki prijatelj kojeg ste dodali na Fejsu vrijedi oko 0,62 dolara, svaki lajk 0.03 dolara, a vaš profil u prosjeku za Facebook vrijedi 1800 dolara.

Ovo je Čolaković istaknuo pozivajući se na podatke Wall Street Journala.

Naime, kada oglašivači žele ciljati i privuću određenu grupu korisnika, koji su, primjerice, određene dobi i imaju određene političke interese Facebook im to vrlo lako može omogućiti.

Stvari koje dijelite na Facebooku i zaključci koje Facebook o vama donosi „pakiraju“ se zajedno s podacima o ljudima koji su slični vama i svi ti podaci, osim vaših imena se prodaju kompanijama.

Kompanijama to omogućuje da svoje oglase mogu tako ciljati da se pokazuju upravo onim ljudima za koje su sigurni da ih mogu privući.

Vi ste na Facebooku proizvod, a oglašivači su klijenti.

No, Facebook nije u toj priči sam. Većina mreža koja ovisi o oglašivačima prodaju vaše podatke trećim stranama. Google, Yahoo, Microsoft, Amazon, Twitter… Svi rade istu stvar.

Takav poslovni model pretvorio je Facebook i Google u najmoćnije oglašivačke divove. Obje kompanije su izgradile masovnu publiku koja se sastoji od nekoliko milijardi korisnika, a oglašivači se na njih naravno “lijepe”. Prema podacima eMarketera, Facebook i Google kontroliraju čak tri četvrtine tržišta digitalnog marketinga u Americi.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?