Književnik krenuo preko granice promovirati knjige u Hercegovinu, na povratku mu ih zaplijenili

Nesvakidašnji slučaj se na graničnom prijelazu Gradiška između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, piše Hercegovina.in koji navodi da su književniku Peri Rotimu koji se vraćao s promocije iz Prozor/Rame zaplijenjene njegove autorske knjige.

Rotim koji je putovao vozilom marke Toyota Previa u prtljažniku je imao, odnosno vozio 69 knjiga kojima je on sam autor.

Knjige koje su se nalazile u prtljažniku, njih dvadeset i nešto, tiskane su 2022. godine Hrvatskoj, a nakladnik je Hrvatska Izvandomovinska lirika koja je registrirana u Vinkovcima, te u Bosni i Hercegovini 2020, a nakladnik je Naša Ognjišta.

Na sve tiskane knjige je uredno plaćen porez, te vlasnik knjiga ne smatra da se radi o bilo kakvom švercu i krijumčarenju kako ga je prozvao carinik kada mu je našao knjige u gepeku.

Kako piše Hercegovina.in, vlasnik i autor knjiga je pozvan u svoj rodni kraj u Ramu-Prozor da promovira svoje knjige, te kao takve ih je dijelio ili uz minimalan iznos prodavao, a novac je darovao Udruzi za osobe sa invaliditetom.

Po povratku iz Bosne Hercegovine ostatak knjiga mu je zaplijenjen (oduzet) te je za iste platio novčanu kaznu u iznosu od 3000 kuna i 100 kuna administrativnih troškova.

Rotim nije htio potpisati papir u kojem se navodi da knjige nisu prijavljene na granici jer, kako piše Hercegovina.in, nije ni stigao kad mu je carinik kazao da otvori gepek, a putnik mu je kazao da ima tri flaše rakije i 6 tegli meda na koje ima pravo, računajući na broj osoba u vozilu.

Pregledavanjem gepeka pronađene su knjige koje su cariniku zapele za oči te ih je pokupio i odnio u carinarnicu. Hercegovina.in piše kako carinik nije dopuštao nikakvo objašnjenje, kao ni navodna šefica koja bez imalo razumijevanja to proglašava kaznenim djelom. Određenu kaznu vlasnik i autor knjiga morao je platiti na licu mjesta, te su mu poslije toga vraćeni dokumenti nakon čega je mogao nastaviti put “olakšan” za 3100 kuna i 69 knjiga za koje je, kako piše portal Hercegovina.in, autor i vlasnik sada zabrinut jer ne želi da njegov trud završi u smeću.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?