Milanović obišao Europski južni opservatorij u Čileu

Tijekom službenog posjeta Republici Čileu i boravka u regiji Antofagasta na sjeveru Čilea, predsjednik Republike Zoran Milanović posjetio je i obišao astronomski opservatorij Paranal u pustinji Atacama. Predsjednik je u Antofagasti, gradu na sjeveru Čilea, društva i klubove hrvatskih iseljenika gdje se susreo i razgovarao s članovima brojne hrvatske zajednice, izvijestio je Ured predsjednika, piše hrt.hr.

Uz stručnu pratnju voditelja Europskog južnog opservatorija (European Southern Observatory – ESO) i njegovih suradnika predsjednik Milanović obišao je taj najveći optičko-infracrveni opservatorij na južnoj hemisferi, a drugi po veličini na svijetu. Opservatorij Paranal sastoji se od četiri velike jedinice VLT-a (Very large Telescop) i četiri mala pomoćna teleskopa u obliku kupole.

Europski južni opservatorij međuvladina je organizacija osnovana 1962. godine čiji rad podupire 16 europskih država (Austrija, Belgija, Češka Republika, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Irska, Italija, Nizozemska, Poljska, Portugal, Španjolska, Švedska, Švicarska i Ujedinjena Kraljevina) te Čile i strateški partneri. ESO ima više od 750 djelatnika iz više od 30 zemalja i mnogobrojne suradnike širom svijeta. Projektiraju, grade i upravljaju opservatorijima svjetske klase smještenima na površini zemlje. Astronomi diljem svijeta koriste njihove teleskope.

Svi teleskopi ESO-a nalaze se u čileanskoj pustinji Atacama, mjestu s jedinstvenim uvjetima za promatranje neba. ESO upravlja trima promatračkim lokacijama u Čileu: La Silla, Paranal i Chajnantor. Osim toga, upravo grade novi, ujedno najveći teleskop na svijetu, smješten na vrhu planine Cerro Armazones, koji će također djelovati u okviru Opservatorija Paranal. Predsjednik Milanović obići će danas i gradilište novog teleskopa.

Sjedište Europskog južnog opservatorija nalazi se u njemačkom gradu Garchingu, u blizini Münchena. Tamo stvaraju i razvijaju najmodernije teleskopske tehnologije zajedno s industrijskim partnerima te educiraju djecu i odrasle u Centru za posjetitelje i planetariju ESO Supernova.

Uz predsjednika Milanovića pri obilasku opservatorija Paranal bili su predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić, savjetnik Predsjednika Republike za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić, zastupnica Hrvatskoga sabora i voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Čile Natalija Martinčević te veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Čile Mira Martinec.

Predsjednik Milanović obišao hrvatske klubove u čileanskom gradu Antofagasti

Predsjednik Zoran Milanović posjetio je u subotu u Antofagasti, gradu na sjeveru Čilea, društva i klubove hrvatskih iseljenika gdje se susreo i razgovarao s članovima brojne hrvatske zajednice, priopćio je u subotu njegov ured.

Za posjeta društvu Sociedad Croata, a riječ je o najstarijoj hrvatskoj udruzi koju su 1894. utemeljili hrvatski iseljenici većinom s otoka Brača, predsjednik je prisustvovao kulturno-umjetničkom programu što su ga izveli najmlađi članovi društva.

Milanović je zatim posjetio Vatrogasno društvo Bomba Hrvatska i Sportski klub Hrvatski sokol u kojemu je dan ranije pratio i nogometnu utakmicu u kojoj je Hrvatska pobijedila Brazil.

Vatrogasnom društvu Bomba Hrvatska Predsjednik je uručio i poklon koji je poslala Hrvatska vatrogasna zajednica, navodi se u priopćenju.

U Čileu danas živi oko 200.000 Hrvata i njihovih potomaka od kojih je oko 6000 i hrvatskih državljana, a okupljaju se u različitim kulturnim i sportskim udrugama i klubovima u kojima provode aktivnosti usmjerene na promicanje hrvatske kulture kroz glazbu, pjesmu, ples, gastronomiju i povijest hrvatskog naroda te u trećoj, pa čak i četvrtoj generaciji njeguju veze s domovinom.

U subotu kasnije navečer po mjesnom vremenu, predviđen je susrest predsjednika Milanovića s velikim brojem hrvatskih iseljenika koji žive na sjeveru Čilea na svečanoj večeri u Antofagasti, priređenoj u povodu njegova službenog posjeta Čileu.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?