Napeto na Kosovu; veleposlanstva SAD-a i Britanije traže uklanjanje barikada

Ne stišavaju se napetosti na Kosovu. Već drugi dan srpski prosvjednici kamionima blokiraju glavne ceste na sjeveru zemlje koje vode prema graničnim prijelazima. Tijekom noći prosvjednici su bacili šok bombu na pripadnike EULEXA, specijalne misije Europske unije. Srpski mediji pišu da su pripadnici kosovskih specijalnih jedinica upali u branu na jezeru Gazivode, što kosovska policija negira, piše hrt.hr.

Pregled događaja pogledajte u prilogu Tamare Marković: 

Veleposlanstva SAD-a i Britanije traže uklanjanje barikada na sjeveru Kosova

21:49

Veleposlanstva SAD-a i Velike Britanije zatražila su uklanjanje barikada koje su lokalni Srbi postavili na sjeveru Kosova, prosvjedujući drugi dan zaredom, zbog uhićenja bivšeg srpskog policajca, a srbijanski predsjednik pozvao je i Srbe i Albance da se suzdrže od nasilja i provokacija.

Drugi dan zaredom kamioni i teška vozila blokirali su nekoliko glavnih cesta na sjevernom Kosovu koje vode do dva granična prijelaza sa Srbijom, a oba su i dalje zatvorena za promet.

Europska pravosudna misija na Kosovu (EULEX) priopćila je da je na njihovu izviđačku patrolu na sjeveru, bačena šok bomba i da nema ozlijeđenih.

Beograd i Priština se uzajamno optužuju za izazivanje napetosti i provokacije, a u objavama na društvenim mrežama premijeri Srbije i Kosova, Ana Brnabić i Albin Kurti, zatražili su pomoć međunarodne zajednice.

Sjedinjene Države istaknule su večeras duboku zabrinutost zbog trenutne situacije na sjeveru Kosova i u zajedničkom priopćenju svojih veleposlanstava u Beogradu i Prištini zatražili hitno uklanjanje barikada, pozivajući obje strane na dijalog i suzdržavanje od provokacija kako bi se izbjegla dalja eskalacija.

Istaknuto je razumijevanje da su kosovske vlasti pritvorile osobu osumnjičenu umiješanost u nasilni napad na kosovsku policiju i tijela izbornog povjerenstva, uz ocjenu da se to uhićenje koristi kao opravdanje za ilegalne blokade cesta, kao i prijetnje i zastrašivanje kosovskih vlasti i lokalnog stanovništva.

– Oni koji su podigli nelegalne barikade trebaju ih odmah demontirati, poručuju dva veleposlanstva SAD-a.

Nedugo potom veleposlanstvima SAD-a pridružila su se i diplomatska predstavništva Velike Britanije u Beogradu i Prištini skoro istovjetnim ocjenama i porukama, uz potpunu potporu snagama NATO-a na Kosovu (KFOR) u njihovom radu da pruže sigurnost i osiguraju slobodu kretanja i doprinos Misije EU-a za vladavinu prava (EULEX).

– Očekujemo da se uklone sve nelegalne blokade puteva i da se okončaju sve prijetnje nasiljem i zastrašivanje. Odlučno osuđujemo kao neprihvatljive sve napade na kosovske i međunarodne sigurnosne agencije, poručili su britanski diplomati, pozivajući na maksimalnu suzdržanost.

– Pozivamo vlasti Kosova da se suzdrže i vlasti Srbije da iskoriste svoj utjecaj kako bi postigle deeskalaciju situacije. Dijalog kojim upravlja EU je sredstvo za rješavanje konflikata i postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa, ocijenjeno je u zajedničkom priopćenju.

Srbijanski predsjednik večeras je, poslije sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, rekao da “postavljanje barikada nije zapovjedio nitko iz Beograda.

– Za nas je važno da pozovemo i Albance i Srbe na očuvanje mira, na smirivanje situacije, posebice Srbe da budu smireni i ne nasjedaju na provokacije, da nema napada na EULEX i KFOR, rekao je Vučić.

On je istaknuo da su poduzete odgovarajuće mjere na zaštiti domovine i date zapovijedi koje je Vijeće za nacionalnu sigurnost prihvatilo, ali nije precizirao o kojim mjerama i zapovijedima je riječ.

Na Kosovu se, kako je ocijenio, događa teška borba za opstanak srpskog naroda, ustvrdivši da iz međunarodnog aspekta postoji bezbroj neistina, izravnih falsifikata i ogoljenih laži.

Vučić je naglasio da postrojbe Kosovske policije, osim Direktorata Sjever, po međunarodnim sporazumima nemaju pravo biti u općinama na sjeveru bez suglasnosti srpske strane.

Komentirajući zajedničko priopćenje veleposlanstava SAD-a u Beogradu i Prištini, Vučić je rekao da je odlično razumio poruku, ali da je razočaran.

EU i NATO osudili napade na izvidničku patrolu EULEX-a

16:31

Europska unija i NATO osudili su  napade na izvidničku patrolu EULEX-a i pozvali na uklanjanje barikada na sjeveru Kosova u reakciji na porast napetosti za što se Priština i Beograd međusobno optužuju.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell pozvao je u objavi na Twitteru obje strane na mir, a skupine kosovskih Srba da odmah uklone barikade.

– EU neće tolerirati napade na EULEX Kosovo ili pribjegavanje nasilnim, kriminalnim radnjama na sjeveru, napisao je.

– Skupine kosovskih Srba moraju odmah ukloniti barikade. Mora se obnoviti mir. EULEX će nastaviti koordinaciju s kosovskim vlastima i KFOR-om, napisao je Borrell.

EULEX, misija Europske unije zadužena za patroliranje sjeverom Kosova, rekla je da su prosvjednici patrolu oklopnih vozila napali u subotu navečer kada je na izvidničku ophodnju u blizini mjesta Rudara bačena šok bomba.

Glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu opisala je napade neprihvatljivima.

– Pridružujemo se NATO saveznicima i EU u oštroj osudi sinoćnjeg napada šok granatom na izvidničku patrolu EULEX Kosovo. Svi takvi napadi su neprihvatljivi i odgovorni moraju odgovarati, objavila je Lungescu na Twitteru.

Srpski prosvjednici na sjevernom Kosovu blokirali su glavne ceste u nedjelju, drugi dan zaredom, nakon razmjene vatre s policijom tijekom noći, a nakon uhićenja bivšeg srpskog policajca dan ranije.

Najnoviji prosvjedi potaknuti su uhićenjem bivšeg policajca u subotu, koji je bio dio egzodusa Srba iz policije u studenom koji su se povukli nezadovoljni odlukom Prištine da primijeni zakon prema kojem Srbi moraju skinuti stare registarske tablice iz vremena prije neovisnosti Kosova.

U nedjelju se vlade Srbije i Kosova međusobno optužuju za rast napetosti.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u subotu je najavio da će zatražiti povratak srpske vojske i policije na Kosovo, na što je Priština odgovorila da želi mir, ali a će se snažno braniti. 

Rastu napetosti na Kosovu, obje strane traže pomoć međunarodne zajednice

16:10

Napetosti na sjeveru Kosova jačaju dok se Beograd i Priština uzajamno okrivljuju za ugrožavanje mira i sigurnosti, a Bruxelles, poslije napada na ophodnju EULEX-a, poručuje u nedjelju da neće tolerirati nasilje i traži uklanjanje barikada.

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je u nedjelju da su barikade koje su postavili Srbi na sjeveru Kosova, poziv na mir i poziv međunarodnoj zajednici da počne raditi svoj posao.

Zemlje Kvinte, zajedno s visokim predstavnikom Europske unije (EU) za vanjski politiku i sigurnost Josepom Borrellom pozivaju na uklanjanje barikada na sjeveru jer su nelegalne, napisala je Brnabić na Twitteru i pritom kritizirala Bruxelles.

Brnabić: barikade su poziv na mir

– Nisu bili tako glasni kada je kosovska policija prekršila Bruxelleski sporazum time što je s dugim cijevima ušla na sjever, u općine sa srpskom većinom, poručila je.

Barikadama jasno izražavaju svoj prosvjed i to čine mirno, poručila je.

Dužnosnike međunarodne zajednice Brnabić je upozorila da nisu reagirali kad je Srbima bilo uskraćeno pravo da glasaju na izborima ni kad im je Priština “konfiscirala imovinu da bi napravila nelegalne vojne baze” niti (je reagirala na) 136 incidenata kad su na Kosovu napadnute srpske obitelji

– Obraćate pažnju samo kada su na barikadama, istaknula je.

Barikade nisu samo način da se pokaže nezadovoljstvo i očaj, niti da su im osnovna ljudska prava ugrožena već su i način da se zaštiti Briselski sporazum, ustvrdila je Brnabić koja inzistira na tome da za taj sporazum iz 2013. jamči EU.

– Barikade su poziv na mir i poziv na akciju međunarodne zajednice. Srbija poštuje sve potpisane sporazume: Bruxelleski, Washingtonski, ali i Rezoluciju VS UN-a 1244 i Povelju UN. To su naše vrijednosti, poručila je na Twitteru Brnabić.

Kurti: Kosovo traži mir, ali će se snažno braniti

Premijer Kosova Albin Kurti pak ističe da se riješenim pitanjem registarskih tablica i odgodom lokalnih izbora do travnja, kriminalne bande na sjeveru Kosova nemaju ni najmanji izgovor za barikade i nasilne napade na kosovsku policiju.

Kosovo u suradnji s NATO i KFOR-om radi brzom i mirnom rješenju situacije na sjeveru Kosova, napisao je na Twitteru.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Brnabić prijete vojnom agresijom, pozivajući da se na naš teritorij vrati srpska vojska, napisao je.

Vučić je u subotu najavio da će Beograd od KFOR-a tražiti da primijeni odredbu iz Rezolucije 1244 VS UN-a iz 1999. i omogući raspoređivanje postrojbi srpske vojske i policije na Kosovu, sukladno Aneksu 2 te rezolucije.

Ne tražimo konflikt, već dijalog i mir. Ali da budem jasan: Republika Kosovo će se braniti snažno i odlučno, naveo je Kurti na Twitteru.

KFOR i EULEKS

Goran Rakić, predsjednik Srpske liste koja ima potporu Beograda, pozvao je danas KFOR da spriječi upad specijalnih jedinica kosovske policije ROSU na sjever Kosova, ukazavši da je njihovo prisustvo na tim prostorima protivno svim važećim sporazumima.

Rakić u pisanoj izjavi tvrdi da će Kurti večeras poslati do zuba naoružane ROSU i ostale postrojbe na sjever da progoni naš narod i provodi Oluju.

– Ovo je trenutak kada je odgovornost na KFOR-u i EULEX-u da spriječe kaos koji Kurti sprema, naglasio je Rakić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je za nedjelju sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, poslije prijetnji kosovskog premijera Albina Kurtija da će u večernjim satima napasti Srbe na barikadama svim raspoloživim sredstvima, javila je danas Radio-televizija Srbije.

Europska pravosudna misija na Kosovu (EULEX) priopćila je u nedjelju da je na njihovu izviđačku patrolu na sjeveru, gdje drugi dan traju blokade lokalnih Srba, bačena šok bomba i da nema ozlijeđenih.

Srpski prosvjednici na sjevernom Kosovu blokirali su glavne ceste u nedjelju, drugi dan zaredom, nakon razmjene vatre s policijom tijekom noći a nakon uhićenja bivšeg srpskog policajca dan ranije, kojeg Priština optužuje za organiziranje incidenata u općinskim izbornim povjerenstvima (CIK) u općinama sjevera gdje su raspisani lokalni izbori za gradonačelnike nakon što su Srbi napustili kosovske institucije.

Kosovska predsjednica u subotu je najavila da će lokalni izbori u većinskim srpskim područjima na sjeveru biti odgođeni do travnja, što je potez čiji je cilj smirivanje etničkih napetosti koje su se pojačale posljednjih mjeseci.

Srpski gradonačelnici u općinama na sjeveru Kosova, zajedno s lokalnim sucima i oko 600 policajaca, podnijeli su ostavke prošlog mjeseca u znak prosvjeda zbog vladine odluke o zamjeni registracijskih tablica koje je izdao Beograd onima koje je izdala Priština.

Izbori su bili zakazani za 18. prosinca, ali su Srbi koje podupire Beograd, rekli da će ih bojkotirati. 

Srbi na Kosovu blokiraju ceste, sukobili se s policijom

14:48

EULEX, misija Europske unije zadužena za patroliranje sjeverom Kosova, rekla je da su prosvjednici patrolu oklopnih vozila napali u subotu navečer.

Šok bomba bačena je u noći na nedjelju na izvidničku patrolu EULEX-a u blizini Rudara, stoji u priopćenju misije EU-a.

Nitko nije ozlijeđen.

Najnoviji prosvjedi potaknuti su uhićenjem bivšeg policajca u subotu, koji je bio dio egzodusa Srba iz policije prošlog mjeseca, nakon što je Priština rekla da će provesti zakon prema kojem Srbi moraju skinuti stare registarske tablice koje su iz vremena prije neovisnosti Kosova.

Drugi dan zaredom u nedjelju kamioni i druga teška vozila blokirali su nekoliko glavnih cesta na sjevernom Kosovu koje vode do dva granična prijelaza sa Srbijom.

Oba su prijelaza bila zatvorena za promet.

Kasno u subotu kosovska policija rekla je da je na nju otvorena vatra na različitim lokacijama u blizini granice sa Srbijom.

Snage su priopćile da su morale uzvratiti vatru u samoobrani i da za sada nema izvješća o ozlijeđenima.

– Barikade maskiranih kriminalaca na sjeveru moraju se odmah ukloniti, rekao je premijer Albin Kurti u izjavi dodajući da je njegova vlada u kontaktu s mirovnom misijom NATO-a koja ima više od 3000 vojnika na terenu.

Policija u Prištini priopćila je da je bivši policajac Dejan Pantić uhićen zbog navodnog napada na državne urede, razbijanja prozora na uredima izbornih povjerenstava te uredima policijskih službenika i izbornih dužnosnika u utorak.

Srpski gradonačelnici u općinama na sjeveru Kosova, zajedno s lokalnim sucima i oko 600 policajaca, podnijeli su ostavke prošlog mjeseca u znak prosvjeda zbog vladine odluke o zamjeni automobilskih tablica koje je izdao Beograd, onima koje je izdala Priština.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da će njegova zemlja zatražiti od NATO-ove mirovne misije KFOR-a da dopusti Srbiji da rasporedi postrojbe i policiju na Kosovu, priznajući da nema izgleda da za to dobije dozvolu.

– Mi ne tražimo sukob, već dijalog i mir. Ali da budem jasan: Republika Kosovo će se braniti – snažno i odlučno, rekao je Kurti odgovarajući na Vučićeve komentare.

Kosovo je proglasilo neovisnost od Srbije 2008. uz potporu Zapada, nakon rata 1998./99. u kojem je NATO intervenirao kako bi zaštitio Kosovo s većinskim albanskim stanovništvom.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?