Svjetske burze pale, čekaju se odluke središnjih banaka

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale, jer ulagači ne žele riskirati uoči odluka američke i europske središnje banke o kamatama, dok najvećim svjetskim gospodarstvima prijeti recesija, piše hrt.hr.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skliznuo 2,8 posto, na 33.476 bodova, dok je S&P 500 pao 3,4 posto, na 3.934 boda, a Nasdaq indeks 4 posto, na 11.004 boda.

Na tržištu vlada nesigurnost jer se ulagači plaše da će američko gospodarstvo iduće godine uroniti u recesiju, s obzirom na Fedovo agresivno povećanje kamata u ovoj godini.

Na to su ovih dana upozorili čelnici nekoliko najvećih banaka i mnogi analitičari.

Po njima, pitanje je samo hoće li recesija biti plitka ili dublja.

Posljedica je to visoke inflacije zbog čega Fed od početka godine agresivno povećava ključne kamatne stope.

No, u listopadu i studenome S&P 500 indeks porastao je gotovo 14 posto, smanjivši gubitke od početka godine, jer se ulagači nadaju usporavanju tempa povećanja kamata.

Posljednja sjednica Feda u ovoj godini održat će se idućega tjedna, a nakon serije povećanja kamata za 0,75 postotnih bodova, na tržištu se procjenjuje da će čelnici središnje banke podignuti kamate za 0,50 postotnih bodova.

No, prema nekoliko posljednjih gospodarskih pokazatelja, popuštanje inflacijskih pritisaka ne ide tako brzo kako su se ulagači nadali.

Stoga su i dalje otvorena ključna pitanja: do koje će razine Fed ukupno povećati kamate – na 4,75 ili 5,00 posto – i koliko će se dugo zadržati na tim razinama.

Trenutno se ključne kamate kreću u rasponu od 3,75 do 4 posto, najvišoj razini od početka 2008. godine.

– Tržište se mora prilagoditi činjenici da se krećemo od gospodarstva temeljenog na poticajima i monetarnim i fiskalnim prema gospodarstvu bez takvih poticaja. Ta prilagodba i nesigurnost na tržištu traju, kaže Wiley Angell, strateg u tvrtki Ziegler Capital Management.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,1 posto, na 7.476 bodova, a po istoj stopi pao je i frankfurtski DAX zaronivši na 14.370 bodova. Pariški CAC oslabio je, pak, 1 posto, na 6.677 bodova.

Idućega tjedna očekuje se i daljnje povećanje kamata Europske središnje banke (ECB), najvjerojatnije za 0,50 postotnih bodova.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?