Ulaskom RH u Schengen granice s BiH, Srbijom i Crnom Gorom postaju vanjske granice EU

Za tri tjedna Hrvatska postaje dio schengenskog prostora. Ukidaju se granične kontrole sa Slovenijom i Mađarskom, a granice Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom postaju vanjske granice Europske unije, piše hrt.hr.

Kroz najfrekventniji kontinentalni granični prijelaz godišnje prođe više od 8 milijuna putnika.Ulaskom Hrvatske u Schengen na toj bi se granici moglo i dulje nego dosad čekati.

– Neće doći do značajnijih promjena budući da RH unazad nekoliko godina provodi temeljitu graničnu kontrolu, sukladno schengenskom zakoniku što je ujedno bio uvjet da RH pristupi Schengenu, za HRT Dnevnik rekao je Vjekoslav Devald, voditelj smjene na graničnom prijelazu Bajakovo.

Značajnije promjene očekuju se s implementacijom sustava Entry-Exit i sustava ETIAS, sredinom 2023. godine. Riječ je naprednim kontrolnim sustavima sigurnosti kojima će biti podvrgnute određene kategorije državljana trećih zemalja.

– Prilikom ulaska u RH osim uvjeta koje trebaju ispunjavati također će im se uzeti otisci prstiju i fotografija lica, drugi sustav ETIAS predstavlja elektronsku prijavu prelaska državne granice, kazao je Devald. 

Što će značiti i veće gužve na granici sa Srbijom, pa se razmišlja o proširenju graničnog prijelaza Bajakovo. Očekuje se i preraspodjela određenog broja policijskih službenika s unutarnjih na vanjske granice. Potpuno je drugačija situacija na granici s Mađarskom koja uskoro postaje dio prošlosti. 

– Sve fizičke zapreke, rampa i tehnička oprema koja se koristi na graničnom prijelazu bit će maknuta isto tako policijski službenici neće se nalaziti na graničnom prijelazu, kontrole će se obavljati po dubini teritorija, sukladno analizi rizika, rekao je Dubravko Pandurić, načelnik PGP Beli Manastir.

Europi bez granica vesele se i domaći i susjedi, vozači kamiona, inozemni radnici, putoholičari.

– Nadam se da će biti zgodnije, neće biti gužvi i da ćemo brže prolaziti, sigurno dobra stvar što će se dogoditi, kazao je jedan od putnika.

– Mi smo iz Rumunjske, Hrvat iz Rumunjske, mi nismo nažalost ušli. Drago nam je da je Hrvatska ušla, kazao je putnik.

– Očekujem da bude što lakši prolaz i da možemo za kratko vrijeme da obavljamo putovanje, rekao je putnik.

Brže i jednostavnije putovanje zasigurno će mnogo dobroga donijeti i turizmu ne samo onom primorskom, već i kontinentalnom.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?