Modrić u Hercegovini: Evo kako je zabijao na početku karijere!

Poslije senzacionalne eliminacije Brazila, opjevane u svim svjetskim medijima, pred Vatrenima je novi veliki izazov s južnoameričkog kontinenta: Argentina koju predvodi Lionel Messi, a borba za finale Mundijala se željno iščekuje i u Hercegovini, gdje je svoju nogometnu karijeru počeo omaleni hrvatski čarobnjak, kapetan i lider ove generacije Luka Modrić.

Iako Modrić svoju nesalomljivu čvrstinu i jake nožne mišiće, od kojih se suparnički igrači često odbijaju kao od kakve stijene, ima zahvaliti svojim genima s dalmatinskog krša, iz zadarskog zaleđa, i on sam često je isticao kako mu je važan dio nogometnog sazrijevanja bila i sezona u Mostaru.

U svojoj autobiografiji ”Moja igra” Modrić se prisjetio kako je otišao igrati nogomet u Zrinjskom, što mu je itekako pomoglo u karijeri, pišu Sportske novosti.

@ehercegovinaportal Luka Modrić na početku karijere. Golovi i asistencije za Zrinjski u sezoni 2003/2004. #croatia #goal #modric #worldcup #balkan ♬ original sound – ehercegovinaportal

”U ljeto 2003. iznenada se ukazala mogućnost posudbe u Zrinjski iz Mostara, člana Premijer lige Bosne i Hercegovine. Potpredsjednik tog kluba je bio Zdenko Džidić koji je imao odlične odnose s Dinamom, pa je dogovorio da na posudbu u Mostar odu njegov sin Ivica, Davor Landeka i Leonardo Barnjak. Kako su Davor i Ivica bili moji odlični prijatelji, predložili su mi da idem s njima u Zrinjski” prisjeća se Modrić u svojoj autobiografiji odlaska u Mostar.

Priznaje da nije znao šta ga čeka, da je čuo priče kako je Premijer liga brutalna, pogotovo za mlade i fizički slabije igrače.

”Nisam se bojao! Osjećao sam da je došao taj trenutak da napravim iskorak u seniorskom nogometu.”

Modrić je stigao u Mostar i pokazalo se da je to bio sretan rasplet za njegov igrački razvoj.

”S Mostarom sam kliknuo od prvog dana. Odmah sam osjetio zadovoljstvo. Smjestio sam se u stanu blizu stadiona pod Bijelim brijegom. Doduše svaki dan sam morao prijeći tristo-četiristo stepenica na relaciji stan – stadion, ali nije mi smetalo – prisjeća se mostarskih dana zvijezda Reala i hrvatske reprezentacije – U stanu sam bio cimer sa Davorom Landekom. Od velike pomoći mi je bio i Ivica Džidić, jer je Mostar bio njegov rodni grad.”

Trener Zrinjskog u tom vrijeme bio je legendarni Franjo Džidić. Modrić je odbrao dres sa brojem 23 po uzoru na Michaela Jordana i Davida Beckhama koji je tog ljeta potpisao za Real Madrid i uzeo dvadesettrojku.

”Već sam se zamišljao u tom dresu na prvoj seniorskoj utakmici, ali me je Džidić vrlo brzo vratio u zbilju. Čitao je imena igrača za utakmicu sa Borcem. Čekao sam kad će mene pročitati, ali to se nije dogodilo. Malo je reći da sam se neugodno iznenadio. Došlo mi je bilo da zaplačem od muke. Pitao sam se zašto sam uopće došao ovdje. Ali, dobro je da sam šutio, jer mi je ubrzo prišao trener Džidić i rekao da nisam na popisu jer klub nije riješio moju registraciju. Bilo mi je nekako lakše” govori jedan od najboljih veznih igrača na svijetu.

Debitirao je na stadionu Pecara u utakmici protiv Širokog Brijega koju je Zrinjski glatko izgubio sa 3:0.

”Prvu utakmicu pred mostarskom publikom ću dugo pamtiti. Gostovao je Čelik, a Zrinjski je pobijedio i ja sam odigrao odlično. Oko 50. minute su me počeli hvatati grčevi i ja sam morao van. No, publika me ispratila ovacijama. Tu se začeo super odnos između mene i navijača Zrinjskog, koji će me pratiti do kraja boravka u Mostaru.’

Rezultati nisu bili bajni, jer je Zrinjski u to vrijeme imao prilično mladu i neiskusnu ekipu. Nakon pet kola preuzeo ih je Modrićev trener iz juniora Dinama, legendarni Stjepan Deverić. Zrinjski je na kraju osvojio 11. mjesto u konkurenciji 16 ekipa.

”U Mostaru su me zadužili sjajnim odnosom prema meni. Dao sam najbolje od sebe i oni su to prepoznali. Dobio sam puno pohvala, pričalo se da sam jedan od najboljih igrača lige. Meni je bilo najdraže priznanje ”Filip Šunjić – Pipa” koje dodjeljuju navijači Zrinjskog Ultrasi onom igraču kojeg smatraju najboljim u sezoni. Važno mi je zbog još jednog detalja – bio je to moj prvi individualni trofej u seniorskom nogometu.”

Luka priznaje da je u Premijer ligi BiH stekao ogromno iskustvo. Igrao je na desnom krilu i imao je slobodu u igri.

@ehercegovinaportal #modric #goal #croatia #worldcup #worldcup2022 #argentina #qatar2022 #bosnia #balkan #nogomet #football ♬ original sound – ehercegovinaportal
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?