Angažirano oko 10.000 policajaca zbog utakmice Maroka i Francuske

Oko 10.000 policajaca i žandara, uključujući 5.000 u Parizu i pariškoj regiji, mobilizirano je u Francuskoj kako bi nadzirali slavlje nakon polufinala Svjetskog nogometnog prvenstva Francuska – Maroko, objavio je u utorak francuski ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin, piše hrt.hr.

– Bit će mobilizirano 10.000 policajaca i žandara, 5.000 u pariškoj regiji, a posebno oko Champs-Elyséesa i 5.000 izvan pariške regije, izjavio je Darmanin.

Precizirao je da Champs-Elysées neće biti zatvoren za promet, suprotno želji gradonačelnika pariškog okruga u kojem se nalazi poznata avenija da je zatvori za promet. S druge strane, dodao je ministar, zatvorit će se mnogi prilazi pariškoj obilaznici, kao i postaje metroa i prigradskih vlakova (RER).

Bit će pitanje, nastavio je Darmanin, “uokviriti ove demonstracije često obiteljskog veselja, u kontekstu terorističke prijetnje”.

Oko 1500 policajaca bilo je prošle subote, kada su se i Maroko i Francuska plasirali u polufinale. U Parizu se tada 20.000 ljudi okupilo na Champs-Elysées kako bi proslavili plasman Maroka, a potom i Francuske.

U Parizu je bilo stotinu uhićenja, od kojih su 3/4 bili Francuzi, a u cijeloj Francuskoj zabilježeno je 170 uhićenja.

Ukupno, gotovo 54.000 Francuza nastanjeno je u marokanskom kraljevstvu, a zauzvrat, dostupne statistike pokazuju da više od milijun Marokanaca živi u Francuskoj, s posebno brojnim dvonacionalnim brakovima.

Kulturne i gospodarske veze između Francuske i njezinog bivšeg protektorata Maroka, koji je postao neovisan 1956., i dalje su bliske, što ovoj utakmici dati posebnu emocionalnu dimenziju.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?