Argentinsko slavlje na Lusailu

Polufinalni ogled između Hrvatske i Argentine odigran je na stadionu Lusail pred 88.966 gledatelja. Najveći je to stadion u Kataru, ali i na Bliskom istoku, a na njemu će se igrati i posljednji, finalni susret, piše hrt.hr.

Nažalost, ostat će u dobrom sjećanju za “Gauče”, koji su odnijeli pobjedu na terenu, ali i na tribinama.

“Vamos, Vamos Argentina”, vikala je argentinska vojska navijača, odjevena u bijelo i plavo.

“U Argentini sam rođen, u zemlji Diega (Maradone) i Lionela (Messija),” pjevali su “Gauči”.

Argentina je možda od svih reprezentacija na ovom prvenstvu imala najviše svojih navijača. Na utakmicama Brazila tribine su se žutile od dresova “Selecaoa”, no većinom su to bili lokalni navijači zaljubljeni u Neymara i društvo. No, Messija i društvo je bodrilo možda i više od 30.000 njihovih sunarodnjaka koji su u pojedinim trenucima susreta stvarali zaglušujuću buku.

“Vatrene” je bodrilo između 3.000 i 3.500 navijača, što je uvjerljivo najviše na ovom prvenstvu. Pjevali su, nisu se predavali, ali večeras je bila večer “Gauča”. 

Izbornik Zlatko Dalić je više puta naglasio kako je hrvatska vrsta hendikepirana na ovom turniru jer je naučena igrati pred 10 ili 10 tisuća navijača.

Stadion je smješten u gradu Lusailu, potpuno novom gradu koji je nastao za vrijeme priprema za Svjetsko prvenstvo u Katru, predviđen za život i do 500.000 ljudi, a smješten je 20 kilometara sjeverno od Dohe.

Dizajn ovog veličanstvenog stadiona inspiriran je međuigrom svjetla i sjene koja karakterizira fenjer. Njegov oblik i fasada odražavaju zamršene ukrasne motive na zdjelama, posudama i drugim umjetničkim djelima pronađenim diljem arapskog i islamskog svijeta tijekom uspona civilizacije u regiji.

Kao i drugi stadioni odabrani za SP, Lusail se hladi solarnom energijom i ima nulti ugljični otisak.

Nakon što završi SP, stadion Lusail bit će pretvoren u prostor zajednice uključujući škole, trgovine, kafiće, sportske objekte i zdravstvene klinike. Ovo višenamjensko središte zajednice omogućit će ljudima da nađu sve što im treba pod jednim krovom – originalnim krovom nogometnog stadiona.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?