IZ TVRTKE MARINADA PORUČUJU DA NEMA RAZLOGA ZA ZABRINUTOST: Najveći dio krumpira koji je izvezen u Hrvatsku  u potpunosti je ispravan i pogodan za konzumaciju što su pokazale i razne labaratorijske analize

Povodom informacija koje su proteklih dana u većem broju medija objavljene, da je fitosanitarna služba Republike Hrvatske prošlog tjedna vratila pošiljku bioorganskog krumpira koji je sadržavao povećan udio kadmija, želimo informirati javnost da su informacije u najvećem dijelu nepotpune i netočne, navode u priopćenju iz tvornice Marinada.

Naime najveći dio krumpira koji je izvezen u Hrvatsku  u potpunosti je ispravan i pogodan za konzumaciju, te sukladno tome nije niti će biti vraćen u Bosnu i Hercegovinu.

Posebno naglašavamo da je naše tržište isključivo u EU i nemamo plasman na tržište Bosne i Hercegovine te da kamioni s bioorganskim krumpirom nisu vraćeni s granice u Bosnu i Hercegovinu a da se informacija o povišenom udjelu kadmija u krumpiru odnosi samo na manju pošiljku koja je trenutno predmet procedure  obzirom da je na zahtjev kupca dodatno urađeno više laboratorijskih analiza kod najrelevantnijeg zavoda za zdravstvo u Republici Hrvatskoj, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Odjel za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane, koje su pokazale potpunu ispravnost većeg dijela izvezene robe u kojoj se, prema jednoj analizi, nalazi čak 25 puta niža razinu kadmija od dozvoljene. Drugim riječima, udio kadmija analiziran iz cjelokupne pošiljke krumpira debelo varira, te ni na koji način nismo mogli utjecati na njegovu postojanost. Ukoliko se izvrši povrat manje sporne pošiljke, Marinada d.o.o. će obavijestiti nadležne institucije u FBiH, zatražiti će dodatne analize, postupiti po nalozima i pravilima struke i sa svim relevantnim institucijama i stručnim licima uložiti maksimalan napor u istraživačkom radu glede rješavanja tekućeg problema  jer je to pitanje o kojem egzistira buduća primarna proizvodnja.

Također želimo naglasiti da je u hrvatskom ovlaštenom laboratoriju Eurofns Croatakontrola d.o.o.  izvezeni bioorganski krumpir testiran na čak 517 vrsta pesticida te je potvrđeno da uzorak odgovara zahtjevima Uredbe (EZ) br. 396/2005 o maksimalnim razinama ostataka pesticida u i na hrani, u našem slučaju nisu uopće pronađeni pesticidi ni u tragovima kao ni teški metal olovo. Također, sukladno potrebnim analizama, Federalni Agromediteranski Zavod  dana 02.11.2022. kao i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Centar za zaštilu bilja dana 09.11.2022.,  potvrdili su da su proizvodi sukladni Zakonskoj regulativi i kao takvi dozvoljeni izvoz odnosno uvoz u EU.

Želimo istaći da se krumpir za potrebe EU tržišta proizvodi unutar principa ekološke poljoprivrede, što je potvrđeno BIO organskim certifikatima izdanim od ovlaštenih  EU institucija registriranih u BiH i u EU bez kojih se ne bi ni mogao izvesti u EU. Budući da je ekološka tehnologija proizvodnje konstantno praćena od strane ovlaštenih institucija za organsku proizvodnju, utvrđeno je da mineralna, poglavito fosfatna gnojiva koja u svom sastavu mogu sadržavati određeni udio kadmija, nisu upotrebljavana te smo temeljem toga dobili BIO certifikat. Također, neposredno pred  izvoz izvršene su organske kontrole koje su potvrdile da su proizvodi dozvoljeni za plasman na tržište.

Želimo javnosti u Bosni i Hercegovini, ali i u Hrvatskoj, poručiti da razloga za brigu, a još manje za neutemeljene napade za našu tvrtku nema  jer sporna manja pošiljka uopće nije stavljena u promet. Ovom prilikom moramo naglasiti da ovakvi napadi i nepotpune informacije kojima se uzbunjuje javnost, najviše štete čine poljoprivrednicima i dugotrajno štete izvozu poljoprivrednih proizvoda iz naše zemlje.

Sukladno navedenom najveća količina isporučenog krumpira odgovara zahtjevima i Uredbama o najvećim dopuštenim količinama pesticida, metala i nemetala te kao takva ne predstavlja opasnost za  konzumaciju, niti mogu ugroziti zdravlje građana kojima će se uskoro naći na trpezama.

Mi u Marinada d.o.o. Mostar i pored svih teškoća, kao i zlonamjernih podmetanja i opstrukcija, na koje nailazimo u našim nastojanjima da promoviramo i izvozimo poljoprivredne proizvode iz Bosne i Hercegovine, nastavljamo da radimo kao i do sad uspješno i kvalitetno, ali prvenstveno skrbeći o interesima i zdravlju svih naših korisnika, kooperanata, partnera kao i svih ostalih građana.

U proteklom periodu Tvrtka Marinada d.o.o. Mostar postala je jedna od najvećih proizvođača i otkupljivača povrća u BiH, što možda nekim stranim lobijima smeta. Samo u protekle tri godine proizvela je, otkupila i izvezla više tisuća tona povrća. Trend rasta prati i broj zaposlenih koji su svakodnevno u komunikaciji s desetinama kooperanata koji u svojim OPG-ovima, poljoprivrednim zadrugama, poljoprivrednim obrtima imaju stotine angažiranih ljudi u proizvodnoj sezoni.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?